U jurnjavi za pernatom lopticom

Badminton je idealan sport za stjecanje koordinacije i tjelesne kondicije, jer traži brze reakcije, brzinu ruku i nogu, pokretljivost zglobova, eksplozivnost, izdržljivost, fizičku i mentalnu snagu, a važna je i sportska inteligencija.

Kratka povijest

Smatra se da se neka varijacija ove igre igrala još prije 2000 godina, a prva pisana pravila potječu iz 19. stoljeća. Godine 1877. osnovan je prvi badmintonski klub, bio je to Bath Badminton Club u Engleskoj. Šesnaest godina kasnije, engleski je badmintonski savez objavio prva prava pravila igranja.

Sunčani travnjak vas zove

Badminton je idealan oblik rekreacije i malo je onih koji ga barem jednom u životu nisu pokušali igrati, makar na livadi, kao zabavnu igru. Povezan je s aktivnim odmorom na svježem zraku, kao oblik vježbanja i stjecanja zavidne kondicije. Već nakon samo desetak minuta uigravanja moguće je savladati osnovne tehnike ove igre, važno je samo naći ravnopravnog partnera za izmjenjivanje udaraca preko mreže.

Odličan protiv stresa

Naša svakodnevica ispunjena je stresom i badminton se nameće kao odličan sportski način da ga se riješimo. Idealan je za brzo izbacivanje napetosti iz organizma jer se, osim što eliminira stres, pritom potiče produkcija hormona koji podižu raspoloženje. Igrate li redovito badminton. organizam će postati otporniji, podići će se imunitet, rad srca i krvotoka će se pospješiti. Svi koji redovito igraju badminton mogu se pohvaliti zavidnom psihofizičkom kondicijom.

Djeluje lepršavo, ali nije

Premda djeluje lepršavo, badminton je kondicijski vrlo zahtjevan i kod njega je važna tjelesna pripremljenost. Prije desetak godina u Americi su proveli istraživanje o razini težine pojedinih sportova nakon pola sata aktivnosti na temelju mjerenja otkucaja srca, broja udisaja i potrošnje kalorija. Po ljestvici težine koju su dobili tim istraživanjem, na prvom mjestu su vodeni sportovi: veslanje, plivanje, vaterpolo. Slijedi ih hokej na ledu (zbog čega se hokejaši izmjenjuju svake dvije minute). Među sportovima na zemlji, na prvim mjestima po potrebnoj kondicijskoj pripremljenosti su badminton, squash i stolni tenis.

Sport za sve

Premda je fizički zahtjevan (od igrača badmintona traže se brzina i izdržljivost, kao i sposobnost taktiziranja), ovaj sport mogu rekreativno igrati svi, bez obzira na dob. Idealan je sa zdravstvenog aspekta, jer zahtijeva konstantno kretanje zbog čega cijelo tijelo radi. Tijekom meča igrači u prosjeku pretrče četiri kilometra i izgube 650 kalorija. Jasno je, uz te podatke, da badminton osnažuje srce i krvotok i blagotvorno djeluje na tjelesnu liniju. Pored toga, učvršćuje se cjelokupna mišićna masa, a posebno mišići stražnjice i nogu (koje je inače najteže dovesti u formu).

Možemo samo poručiti: igrajte ga i redichtienganhlizirajte umorno tijelo na zabavan način.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

www.biceps-ua.com/boldenon.html

стероиды

Buy TEST P 100 online