Ne bavite se sportom zbog viška kilograma? Debljina nije izgovor!

Pretilost je, poznato je, faktor rizika za razvoj različitih ozbiljnih bolesti, kao što su dijabetes ili srčano-krvožilne bolesti. U borbu protiv pretilosti, osim pravilnih prehrambenih navika, treba obavezno uključiti tjelesnu aktivnost. No, mnoge osobe s viškom kilograma izbjegavaju svako vježbanje izgovarajući se, primjerice, sramom pri odlasku u teretanu, činjenicom da se brzo zadišu pri naporu ili strahom da će ozlijediti zglobove.

Svi su ti izgovori prozirni, jer postoje rješenja za sve navedeno. Osim toga, mnogo je razloga zbog kojih bi se upravo pretile osobe trebale početi baviti sportom, umjesto što ga izbjegavaju: višestruke koristi za zdravlje, gubitak kilograma i bolji izgled, veća pokretljivost, a uz to, sport je i zabavna aktivnost.

Najčešći izgovori
  • Izgovor broj 1: Neugodna mi je već i pomisao na odlazak u fitness centar.

I ne morate ići u fitness centar. Mnogo je bolje izaći iz kuće na zrak i jednostavno početi, primjerice, hodati. Ako dulje vrijeme niste bili fizički aktivni, hodanje ili nordijsko hodanje idealan je početak. Ne trebaju vam posebne pripreme ni oprema, osim kvalitetne obuće. Samo krenite.

  • Izgovor broj 2: Brzo gubim dah.

Svrha vježbanja nije zadihati se. Masne kiseline sagorijevaju se upravo zahvaljujući dovoljnom unosu kisika, a ako se zadišete nećete ga moći dobiti. Cilj je osjetiti lagan, ali ugodni napor, uz koji vrijednosti pulsa neće biti previsoke, a disanje će biti blago ubrzano. Nemojte misliti da se uz blagi napor ne mršavi – redovito kretanje povećava potrošnju kalorija, izgrađuje mišiće i postupno razgrađuje masne naslage.

  • Izgovor broj 3: Oštetit će mi se zglobovi.

Osobama sa suvišnim kilogramima preporučuju se sportovi izdržljivosti, najbolje tri puta tjedno po pola sata, u laganom ili srednje jakom tempu. Pritom se zglobovi ne oštećuju, nego upravo suprotno – vježbama snage ojačat ćete ih. No, svakako je istina da suvišni kilogrami opterećuju zglobove, stoga je važno zglobove, tetive i kosti što manje negativno opteretiti. Skokovi ili brzi pokreti zato su na početku zabranjeni. Dakle, ni pošteda zglobova nije razlog za izbjegavanje sporta.

Najbolje aktivnosti
  • Idealna aktivnost je brza šetnja ili hodanje: štedi zglobove više od trčanja, jer je jedna noga uvijek u doticaju s tlom. Hodanjem se pospješuje metabolizam, a time se poboljšava krvna slika, sagorijeva energija i jača imunitet. Uz aerobnu aktivnost, optimalan je program vježbanja za jačanje mišića i povećanje pokretljivosti.
  • Nadalje, za pretile je osobe prikladna i vožnja biciklom – postupno dovodi tijelo u kondiciju, a pritom ne opterećuje sustav za kretanje.
  • S obzirom na to da se u vodi težina tijela smanjuje za čak 90 posto, za osobe s prekomjernom težinom plivanje je odličan izbor. Radi se o najneagresivnijoj tjelesnoj aktivnosti koja jača i tonificira mišiće. Ako se u vodenom ambijentu želite više iscrpiti, preporučuju se aqua fitness ili vodena gimnastika – kretanje u vodi odlično je za sagorijevanje masnoće.
  • Sport će vam postati još draži ako ga prakticirate u dobro raspoloženom krugu ljudi, primjerice, u nekom klubu ili na tečaju. Moći ćete se međusobno hrabriti i poticati na aktivnost, mjeriti postignute rezultate i, naravno, zabaviti se.
Veći utrošak kalorija

Kako se vježbanjem mišićno tkivo povećava, a masno smanjuje, javlja se i dodatna prednost vježbanja: budući da mišićno tkivo troši više energije nego masno, malo po malo povećava se ukupna potrošnja energije u organizmu. Time se povećava i utrošak kalorija, što znači da se masne naslage brže tope.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

https://farm-pump-ua.com

https://www.farm-pump-ua.com

farm-pump-ua.com