4 razloga zbog kojih je tenis sport za vas

Gotovo da nema osobe koja ga nije gledala na televiziji i pratila mečeve nekih od naših poznatih teniskih zvijezda. Tenis, ili kako ga često nazivaju – bijeli sport, jedan je od omiljenih rekreativnih sportova. Prakticiraju ga ljudi svih dobnih skupina, žene, muškarci, djeca. Tenis ima mnoge pozitivne učinke na organizam. Igranje tenisa poboljšava kardiovaskularni sustav te je uvelike koristan za zdravlje respiratornog sustava budući da se igra na svježem zraku. Osim toga, utječe na razvoj motorike i koordinacije te jača mišiće cijelog tijela.

Omiljeni hobi bračnih parova

Tenis se može početi igrati u bilo kojem periodu života, a s obzirom na to da se može igrati s jednim protivnikom ili u parovima, ima društvenu notu te je vrlo često omiljeni hobi bračnim parovima. Ako dijete ima ambicije u tom sportu postići uspjeh, važno je da ga počne igrati oko šeste godine, kada se najbolje razvijaju motoričke sposobnosti. Na taj način i dječji lokomotorni sustav bit će razvijeniji i pogodniji za kompleksnije treninge u budućnosti. Kod djece je dosta važna i natjecateljska crta, jer se ona kroz natjecanje psihološki razvijaju i jačaju samopouzdanje.

Odličan izbor za žene

Mentalni utjecaj tenisa, kao i kod svakog sporta, vrlo je pozitivan. Već zbog igre žena zaboravlja na trenutačne brige i obaveze te se usredotočuje na igranje tenisa, što u velikoj mjeri pridonosi relaksaciji i smanjenju razine stresa. Ako žena toliko dobro igra da je na razini natjecateljske kvalitete, potrebna je i izrazita koncentracija te želja za pobjedom.

Ako niste počeli igrati tenis do tridesete ili četrdesete godine, niste zakasnili. Rekreativno ga možete početi učiti igrati i u starijoj dobi. Primjerice, žensko rekreativno bavljenje tenisom može se odvijati na dva načina. Jedan je u školi, gdje na satovima tri do četiri žene treniraju s jednim trenerom, a drugi, još bolji, jest individualni trening.

Bolje je učiti sporije, ali točno

Vrlo je važno na početku bavljenja bilo kojim sportom, pa tako i tenisom, naučiti ga igrati ispravno, prema pravilima. Ako se usvoji neki pogrešan pokret, takve se greške teško ispravljaju. Dakle, od početka treba usvajati pravilnu tehniku izvođenja elemenata teniske igre kao što su forhend, bekhend, servis, volej i smeš. Ako se ti elementi postupno i kontinuirano uče i usvajaju, napredak je zagarantiran.

To znači da će osoba brzo napredovati i uvidjeti greške koje radi, a uz pravilnu tehniku moći će se lakše i brže kretati po terenu, što dovodi do toga da će tijekom treninga potrošiti maksimalan broj kalorija. Pravilna tehnika smanjit će mogućnost ozljeda, a s dobrom igrom rast će i samopouzdanje, pa će se vjerojatno podići razina hormona endorfina koji pozitivno utječe na raspoloženje.

Kako izbjeći ozljede

Najčešća ozljeda kod igranja tenisa je teniski lakat, koji se javlja kod nepravilnog izvođenja nekih udaraca, najčešće bekhenda, ali i forhenda. Česta je i ozljeda skočnog zgloba, a ona se javlja kod brze izmjena pravca kretanja. Tijek saniranja ozljeda uvijek je isti: neko vrijeme treba prestati s aktivnostima, ozlijeđeno mjesto treba hladiti ledom, zamotati elastičnim zavojem te staviti nogu u povišen položaj. Kako bi se maksimalno spriječila mogućnost ozljeđivanja, osim što treba usvojiti pravilnu tehniku, važno je prije igranja dobro se zagrijati i razgibati.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

читайте здесь exstraeconom.kiev.ua

www.happykids.kiev.ua

У нашей фирмы классный сайт со статьями про продвижение и раскрутка сайтов.