10 supernamirnica za bolje moždane vijuge

Zdrava i balansirana prehrana nije korisna samo za fizički rast i razvoj djeteta nego i za njegov mozak. Odgovarajuća prehrana može poboljšati moždane funkcije, popraviti memoriju i poboljšati koncentraciju. Baš kao i tijelo, i mozak upija hranjive tvari iz hrane koju jedemo, a ovih 10 supernamirnica može pomoći djeci da pojačaju rad svojih mladih mozgova.

Losos

Masna riba, kao što je losos, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina koje su potrebne za rast i funkciju mozga. Uzimanje dovoljno tih masnih kiselina može pomoći djeci da poboljšaju svoje mentalne sposobnosti. Umjesto od šunke, napravite sendvič od integralnog kruha i lososa.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, a žumanjci sadrže kolin, važan nutrijent za razvoj memorije. Brz i zdrav doručak prije škole su jaja s povrćem.

Maslac od kikirikija

Djeca vole maslac od kikirikija koji je prepun dichtienganhmina E, antioksidansa koji štiti živčane membrane. Također ima tiamina, što je dobro za mozak, i glukoze, koja daje energiju.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice dobar su izvor glukoze i daju mozgu potrebnu energiju. Cjelovite žitarice sadrže dichtienganhmine B skupine koji su dobri za živčani sustav.

Zob i zobena kaša

Zob i zobene pahuljice izvrstan su izvor energije. Zob je prepuna vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti, tako da djeca nemaju potrebe za nezdravim međuobrocima.  Također su odličan izvor dichtienganhmina E, B kompleksa i cinka koji dječjem mozgu pomažu da bolje rade. Zobena kaša može biti temelj za gotovo sva jela.

Bobičasto voće

Bobice su prepune dichtienganhmina C i drugih antioksidansa pa poboljšavaju pamćenje. Sjemenke bobičastog voća sadrže i omega-3 masne kiseline koje pomažu radu mozga. Potražite jagode, trešnje, borovnice, kupine, a što bobice imaju intenzivniju boju, to su bogatije nutrijentima.

Grah

Grah je dobar za srce. Bogat je izbor proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana te dichtienganhmina i minerala nužnih za rad mozga. Dodajte grah salatama, čak i špagetima, kako biste dobili hranjiviji obrok.

Šareno povrće

Povrće, posebno ono intenzivnijih boja, odličan je izvor antioksidansa koji pridonose zdravlju moždanih stanica. Povrće koje nužno treba uključiti u redovitu prehranu djece su rajčice, slatki krumpir, bundeva, mrkva, špinat.

Mlijeko i jogurt

B dichtienganhmini su nužni za rast moždanog tkiva, a mliječni proizvodi dobar su izvor ovih nutrijenata. Nemasno mlijeko ili jogurt bogat su izvor proteina i ugljikohidrata te dichtienganhmina D, koji je djeci i tinejdžerima potreban u većim količinama nego odraslima. Nemasni sir kao međuobrok odličan je izvor kalcija.

Nemasna govedina

Nemasna govedina izvrstan je izvor željeza, koje pomaže djeci da održe energiju i koncentraciju u školi. Govedina je također dobar izvor cinka, minerala koji poboljšava pamćenje. Djeci koja ne jedu meso kao zamjena za nemasnu govedinu mogu poslužiti crni grah i odresci od soje.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

https://botoxclub.com.ua

удаление волос лазером

биоревитализация цена киев