Ne ignorirajte ono što vam tijelo signalizira

Većina odraslih osoba kojima je postavljena dijagnoza dijabetesa će vam reći da dugo nisu imali nikakve posebne simptome, a i kod onih kod kojih su se određeni simptomi javljali, često su tako suptilni da ih je lako previdjeti, ili pripisati nekom drugom uzroku.

Najčešći simptomi su česta potreba za mokrenjem, osjećaj da ste stalno žedni i zamućen vid. Drugi simptomi uključuju osjećaj trenja u šakama i stopalima, gubitak težine iako osoba nije promijenila ništa u životnim navikama, pojačan umor, i česte vaginalne gljivične infekcije kod žena.

Evo koji simptomi dijabetesa se lako previde, jer ih pripisujemo nekim drugim uzrocima:

Svaki čas na wc

Pojačan nagon za mokrenjem jedan je od prvih simptoma koji ukazuju da vam je nivo šećera u krvi van kontrole. Kad imate previše glukoze (šećera) u krvotoku, bubrezi pojačano rade da bi se organizam tog viška oslobodio kroz urin. Rezultat toga je da mokrite mnogo češće nego obično, vrlo često i usred noći. Pošto gubite mnogo tekućine, vjerojatno ćete biti i jako žedni, a usta će vam biti suha.

Stalno ste žedni

Kad mokrite svaki čas, izbacujete više tekućine nego obično, pa brže dehidrirate. Zbog toga kao da ste žedni cijelo vrijeme, i koliko god vode da popijete imate dojam da su vam usta suha. A pošto pijete više vode, mokrit ćete češće i tako u krug.

Iscrpljeni ste

Umor je uobičajena popratna pojava dehidracije. Ako mokrite češće i žedniji ste nego obično, vjerojatno ćete primijetiti u nekom trenutku i da ste umorni i da nemate snage. Možete se osjećati iscrpljeno već ujutro, neposredno nakon buđenja, iako idete na spavanje i budite se u isto vrijeme kad i uvijek.

Stvar je u tome što se osobe koje imaju dijabetes najčešće tijekom noći bude po nekoliko puta, ustajući da odu do wc-a. Zbog toga im je san isprekidan, spavaju lošije i kraće nego što su navikli.

Vid vam je mutniji

Najčešće promjene kod neliječenog dijabetesa javljaju se na krvnim žilama mrežnjače oka i na očnoj leći.

Poremećaj vida koji se najčešće razvija kod dijabetičara je dijabetična retinopatija, do koje dolazi kad zbog povišene koncentracije glukoze u krvi dođe do oštećenja malih krvnih žila u mrežnjači oka (retini).

Ako do toga dođe, vid će vam biti mutniji nego obično, čak i ako nosite naočale ili leće koje i inače nosite.

Krvare vam desni

Ista bakterija koja obožava šećer koja usporava zarastanje posjekotina i rana može raditi kaos i na desnima. Ako imate povišen šećer u krvi, desni mogu biti upaljene, otečene i osjetljive, tako da krvare kad perete zube ili korisitite konac za zube.

Pod normalnim okolnostima, organizam se sam bori protiv bakterija koje mogu izazvati infekciju desni i usne šupljine, ali povišen nivo šećera u krvi čini usta prikladnom sredinom za bakterije, i smanjuje sposobnost organizma da te bakterije drži pod kontrolom.

Imate čudne fleke na koži

Previsok nivo šećera u krvi oštećuje male krvne žile, uključujući i one koji se nalaze neposredno pod kožom. Ta oštećenja mogu se manifestirati kao sjajne ili zagasite crvenkaste ili smeđe mrlje na površini kože, naročito na potkoljenicama i listovima. Ove promjene na koži mogu svrbiti, ali boljeti ponekad.

Može se dogoditi i da primijetite tamnije, baršunaste promjene na prevojima kože, najčešće pod pazuhom, na preponama ili na vratu. Povišen nivo šećera u krvi ponekad može izazvati brži rast stanica kože nego što je uobičajeno, nove stanice imaju više pigmenta što izaziva prebojenost tih površima. Ove promjene najčešće ne bole, ali mogu svrbjeti ili imati neugodan miris, prenosi portal Prevention.

Ako ste neobično žedni ili mokrite češće s vremena na vrijeme, ili ako ste umorniji nego obično dan, dva, to najvjerojatnije nije ništa ozbiljno. Ali, ako primijetite neki od ovih simptoma i ako to potraje danima ili tjednima, vrijeme je da provjerite nivo šećera u krvi. Ponekad, za vraćanje u normalu bit će dovoljne male promjene životnog stila, nešto zdravija prehrana… Ponekad su neophodni lijekovi. Ali, što god da je u pitanju, sve dok ste pod medicinskim nadzorom, nema razloga za paniku. Ako sumnjate da imate povišen šećer u krvi – idite kod liječnika.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

веерные форсунки для полива

Мастабол купить

www.monaliza.kiev.ua/catalog/platya