Rafinirani smeđi šećer jednako je loš kao i bijeli

smeđi šećer

Tijekom dobivanja bijelog šećera izdvaja se nusproizvod – tamni sirup melasa. Za razliku od toga, prirodni smeđi šećer sadrži melasu i ona mu daje svjetliju ili tamniju nijansu i gorkast okus. No, kako je sastav prirodnog smeđeg šećera promjenjiv, veliki proizvođači jednostavno bijelom šećeru dodaju određene količine melase i tako nastaje rafinirani ili komercijalni smeđi šećer.

Pođimo od procesa dobivanja bijelog šećera. Kako bi se izdvojila saharoza (njegov glavni sastojak), sirovine, šećerna trska i repa, prolaze proces pročišćavanja, tj. rafiniranja, pri čemu se uklanjaju sve druge komponente. Proizvodnja bijelog i smeđeg šećera gotovo je identična, a razlikuje se tek u završnim koracima.

Prilikom dobivanja bijelog šećera izdvaja se nusproizvod – melasa (sirup tamne boje). Za razliku od toga, prirodni smeđi šećer sadrži melasu u većoj ili manjoj količini. Ona mu daje svjetliju ili tamniju smeđu nijansu, a time i karakterističan gorkast okus, blaže ili jače izražen. Prirodni smeđi šećer obično se dobiva od šećerne trske, jer je melasa šećerne trske okusom prihvatljivija od melase šećerne repe.

Šest jušnih žlica

Sastav prirodnog smeđeg šećera je promjenjiv pa su veći proizvođači pribjegli dodavanju određene količine melase bijelom šećeru. Dobiva se proizvod standardnih karakteristika koji bi se mogao nazvati rafinirani ili komercijalni smeđi šećer. Budući da melasa prirodno sadrži vrlo malu količinu dichtienganhmina i mineralnih tvari, njezina prisutnost ne svrstava smeđi šećer među namirnice koje su značajan izvor tih mikronutrijenata. Melasa je higroskopna, što znači da lako veže vodu, pa je smeđi šećer vlažan i ima izgled vlažnog pijeska. Zbog prisutnosti vode energetska vrijednost smeđeg šećera niža je od one bijeloga, no to je zanemarivo. Može se reći da smeđi šećer, baš kao i bijeli, valja u prvom redu promatrati kao namirnicu visoke energetske vrijednosti.

Smeđi šećer kao zamka

Posljednjih godina proizvođači keksa, kolača, dvopeka, gotovih žitarica i sl. često zamjenjuju bijeli šećer smeđim. Ne dajte se zavarati. Ako je količina šećera ostala slična, slična je i energetska vrijednost tih proizvoda. Mikronutritivna kvaliteta je vjerojatno i dalje ostala jednako niska. Sve vas ovo navodi na zaključak da je umjesto “smeđeg keksića” bolje pojesti sočan komad sezonskog voća.

Nisu rijetkost na tržištu “light” verzije različitih vrsta keksa i kolača. Pojam “light” kod prehrambenih proizvoda može se odnositi na laganiji, manje intenzivan okus, smanjenu količinu energije, smanjenu količinu šećera i sl. Da bi se znalo o čemu je riječ, treba usporediti deklaracije standardnog i “light” proizvoda. “Light” može značiti i smanjenu količinu masti, pri čemu se povećava količina dodanog šećera. Ako u stanci na poslu imate običaj gricnuti “light” slatkiše, upitajte se koliko su vam korisni. Umjesto njih pojedite jogurt ili suho voće. Učinit ćete si uslugu.

Ne može se povući paralela između smeđeg šećera i čistih integralnih žitarica (npr. smeđe riže). Konzumiranjem smeđe riže konzumiramo vlakna, dichtienganhmine B1, B3, B6, pantotensku kiselinu, mineralne tvari poput magnezija, mangana, bakra, kalija, cinka i dr., a konzumiranjem smeđeg šećera konzumiramo melasu koja je samo tekući nusproizvod smeđe boje bogat šećerom. Ne sadrži prehrambena vlakna, a sadržaj dichtienganhmina i mineralnih tvari je neznatan.

Nemojte se dati zavarati pa čaj i kavu nemilice zaslađivati “zdravim” smeđim šećerom. Znajte da je gotovo istih energetskih i nutritivnih karakteristika kao bijeli šećer, pa budite na oprezu.

Kao stvoren za sportaše

Kaže se da tamo gdje završava težak fizički rad počinju trening i natjecanja vrhunskih sportaša. Shodno tome, prehrana sportaša mora biti osmišljena tako da prati zahtjevan trenažni proces i da bude od pomoći intenzivnom mišićnom radu, ponekad iznimno dugotrajnom. Nadalje, mora pomoći oporavku, koji je nerijetko, između dva treninga ili natjecanja, vrlo kratak. I dok osobe koje su slabo tjelesno aktivne dnevni energetski unos moraju držati pod kontrolom, a unos slatkiša, pa tako i smeđeg šećera, svesti na minimum, smeđi šećer namirnica je kao stvorena za sportaše.

Hranite se razborito

Smeđi šećer ima zasluženo mjesto u gastronomiji. No, kada je zdravlje u pitanju, smeđi se šećer mora promatrati kao i bijeli te njegovu konzumaciju valja ograničiti. Međutim, sportaši koji su svjesni povezanosti prehrane i sportskih rezultata s razlogom će uvrstiti ovu namirnicu u jelovnik, povećavajući izglede za dobar sportski rezultat i uspješan oporavak. Ovim se još jednom potvrđuje uzrečica kako nije sve za svakoga. Uistinu, razboritosti u prehrani nikada nije previše.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

botoxclub.com.ua

инъекции красоты

увеличить губы киев