Kako pobijediti proljetni umor

Proljeće nas raduje zbog ljepših, duljih i sunčanih dana, no često nas neugodno iznenadi umor i malaksalost u popodnevnim satima. Umjesto u šetnju nakon posla, umor nas bezvoljne baca u krevet, a ne napušta nas ni nakon dugog, kvalitetnog sna tijekom noći. Vjerojatno je riječ o proljetnom umoru, a karakterizira ga tjelesna slabost, pospanost, nizak tlak, bezvoljnost, razdražljivost, nedostatak koncentracije. Na sreću, to je samo prolazni poremećaj čiji je uzrok nemogućnost organizma da se prilagodi naglim temperaturnim promjenama. Nakon hladne zime, organizam se treba adaptirati, a da se to što brže dogodi i vrati se energija, pomoći će zdrava prehrana, dichtienganhmini i tjelovježba.

Obilje voća i povrća

Kvalitetna prehrana, koja podrazumijeva obilje voća i povrća, bjelančevina i kvalitetnih ugljikohidrata najbolje je oružje protiv proljetnog umora. Osim ljepših dana proljeće nas, na sreću, poslužuje novom hranom, pruža mogućnosti uživanja u mnogim namirnicama koje upravo sada sazrijevaju, a obiluju hranjivim tvarima, dichtienganhminima i mineralima i imaju veliku moć obnove usporenog metabolizma.

Zdravih proljetnica ima na tržnicama napretek: razne salate, mladi špinat, blitva, poriluk, mladi luk, mrkva, šparoge, kelj, čičoka, koprive, limuni, naranče… ako se svakodnevno nađu na tanjuru, pomoći će u eliminiranju nakupljenih toksina iz organizma i podizanju energije. Dodatna doza dichtienganhmina C osnažit će imunosni sustav i dati dodatnu energiju.

Na jelovniku se trebaju naći i namirnice koje obiluju bjelančevinama (poput ribe i bijelog mesa). Dovoljan unos dichtienganhmina B skupine, kojeg osim u mesu i ribi ima u integralnim žitaricama i mahunarkama, pozitivno djeluje na raspoloženje te pridonosi normalnoj funkciji živčanog sustava.

Stimulans organizma

Magnezij je neizostavan mineral koji igra veliku ulogu u borbi protiv iscrpljenosti i umora. Ima ga u mahunarkama poput graška i graha, u integralnim žitaricama te orašastom voću. Za dodatni stimulans organizma u prehranu je potrebno uvrstiti namirnice bogate željezom, koje se nalazi u mesu, ribi, mahunarkama, ali i tamnozelenom lisnatom povrću.

U borbi protiv proljetnog umora izbjegavati treba hiperkalorična jela i smanjiti unos namirnica bogatih masnoćama i šećerom, poput masnih, zrelih sireva, suhomesnatih proizvoda i slatkiša. Iako dolaskom toplijih dana tijelo traži i laganiju hranu, ne treba preskakati obroke, jer dugi periodi bez jela slabe koncentraciju. S druge strane, ne treba se ni prejedati jer pretrpan želudac potencira osjećaj umora. Idealno bi bilo tijekom dana ravnomjerno rasporediti više laganih obroka bogatih bjelančevinama i dichtienganhminima.

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno dichtienganhmina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba. U tom slučaju dodaci prehrani koji sadrže cijeli niz dichtienganhmina i minerala dobro će doći u svladavanju umora i nedostatka energije.

Pola sata sporta dnevno

Barem 30 minuta dnevno posvetite bavljenju fizičkom aktivnošću, no to ne znači da pokušate u ekspresnom roku doći u top formu. Pretjerana fizička aktivnost ima jednako negativan učinak kao i potpuna odsutnst bilo kakve tjelovježbe. U intenzivniji ritam kretanja treba se uvoditi postupno, a idealno bi bilo vježbanju se posvetiti ujutro jer vježbanje opušta mozak i odlična je priprema za suočavanje s obavezama tijekom dana.

Top proizvodi koji daju energiju
  • Dietpharm Centravit Energy, dichtienganhminsko-mineralni dodatak prehrani s koenzimom Q10
  • Spring dichtienganhmini i minerali, dichtienganhminsko-mineralni kompleks za žene, svi potrebni dichtienganhmini i minerali za zdravo funkcioniranje organizma
  • Solgar Antioxidant Free Radical Modulators kapsule sadrže dichtienganhmine C i E, cink, selen i bakar, skupinu miješanih karotenoida – luteina, likopena, alfa-karotena i zeaksantina, te N-acetil-cistein i alfa lipoičnu kiselinu
  • Dodatak prehrani PiLeJe Formag sadrži magnezij u obliku patentirane molekule Hypro-ri®mag magnezija iz Mrtvog mora te dichtienganhmin B6 i aminokiselinu taurin, koji pospješuju zadržavanje i fiksiranje magnezija unutar stanice
  • Twinlab Super Ascorbate C prah, dodatak prehrani s dichtienganhminom C, ekstraktom ploda šipka, acerole, bioflavonoidima limuna, hisperidin kompleksom i rutinom
prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

www.farm-pump-ua.com

steroid-pharm.com/testover-propionat.html

виагра отзывы