Veza na raskrižju: ostati ili otići (status quo je najlošije rješenje)

Mnogima od nas barem jednom u životu kroz glavu prođe pomisao da u vezi s partnerom ili partnericom zapravo uopće nisu sretni. Ima trenutaka kada biste najradije napustili sve i otišli, a ne znate kako to učiniti. Početna odlučnost da u svom životu okrenete novu stranicu i krenete ispočetka i sami raspline se u trenutku kada dođete kući, pa sve ostaje samo u mislima i ne pomičete se s mjesta. Sa svojim partnerom i dalje se svađate ili uopće ne razgovarate ili pak vodite dugotrajne razgovore koji ne vode rješenju.

Gubimo dio sebe

Ljudi su često svjesni da stagniraju u vezi, oni teže poboljšanju odnosa, ali istodobno nisu u stanju poduzeti korak za promjene. No, mnogi muškarci i žene ostajući predugo u odnosu kojim nisu zadovoljni, gube i velik dio sebe. Istina je, tvrdi autorica, da smoći snage i promijeniti svoj život može biti vrlo teško, a nesigurnost koju donosi promjena dovoljan je razlog za obeshrabrenje. U temelju problema zapravo je strah: strah od pogreške, strah od toga da sve ne bude još gore, a pitanja hoću li pronaći nekog boljeg, hoću li uspjeti sama, je li problem u meni, mogu li si financijski priuštiti da se iselim, hoću li se znati nositi sa svim neugodnostima i promjenama koje odlazak nosi, želim li ponovbo prolaziti sve ovo, roje se kao upitnici nad glavom.

Upravo nedostatak odlučnosti sputava ljude da svoj život žive punim plućima. Posljedice se ne mjere samo na psihičkoj nego i na zdravstvenoj razini. “Možda ste već počeli bolovati od simptoma stresa kao što su migrene, sindrom iritabilnog crijeva, probavne tegobe, ekcemi, nesanica ili pretjerano spavanje, gubitak teka, prejedanje ili pretjerana konzumacija alkohola”. Ne samo to, neodlučnost može utjecati i na posao i na karijeru, jer je osoba dekoncentrirana, neorganizirana i odsutna duhom.

Vrijeme je za promjenu

Nešto se mora promijeniti – ili situacija ili način na koji je doživljavate. “Ono što ne smijete činiti jest nastaviti živjeti u istoj situaciji i promatrati je s užasom i gađenjem. To ne samo da će vam strašno iscrpiti energiju, nego ćete potratiti svoj život i razboljeti se”, upozorava autorica.

Dakle, kako krenuti naprijed i napustiti ono što više ne želite? Ključan trenutak kad se u životu mora nešto poduzeti jest onaj kada očajnički želite promjenu. Tada treba djelovati, a ne dopustiti da se ostane zarobljen u neprekinutom trokutu čina, razmišljanja i planiranja. Ključan korak u prevladavanju neodlučnosti je spoznaja da imate samo dva izbora u životu:

  • Prvi izbor: Podnositi krivnju i stres zato što ništa ne činite, hodate pognute glave, igrate na sigurno, ostajete u odnosu koji vas čini nezadovoljnima, svjesni da niste niti sretni niti ispunjavate svoje životne ambicije, da biste kasnije u životu žalili za propuštenim prilikama. Već ste i sada pod stresom, a i uvijek ćete biti, zbog osjećaja krivnje koji će nastupiti kad se budete osvrtali na polovično proživljen, uzaludno potrošen život i dok si budete govorili: Da sam barem…
  • Drugi izbor: Podnositi tjeskobu i stres koji su povezani sa skokom u bezdan neizvjesnosti i s izlaganjem riziku da budete sretniji i ispunjeniji time što donosite odluku, držite se svoje odluke i jednom zauvijek djelujete u skladu s njom. Tek tada ćete razviti i ispuniti svoj životni potencijal.

Iako su oba izbora riskantna, rizik povezan s donošenjem odluke pruža priliku da se na svoj život jednog dana osvrnete s osjećajem zadovoljstva i ponosa.

Šest prepreka

Ako se u vezi osjećate nesretno i sputano, krajnje je vrijeme da nešto mijenjate. Pred vama je šest prepreka koje morate svladati kako biste promijenili život.

  • Budite autentični – izložite se riziku i budite onakvi kakvi jeste (a ne onakvi kakvima vas drugi žele).
  • Prihvatite tjeskobu kao pozitivno, temeljno ljudsko iskustvo (prestanite joj se prepuštati).
  • Život koji imate učinite značajnim (a ne onakvim kakav ćete požaliti).
  • Preuzmite odgovornost za svoju situaciju (ne okrivljujte druge).
  • Budite svjesni da uvijek imate izbor (niste zarobljeni kao što mislite).
  • Živite po vlastitim vrijednostima i pravilima (a ne po tuđima).

Smoći snage i promijeniti život može biti vrlo teško, a nesigurnost koju donosi promjena dovoljan je razlog za obeshrabrenje. U temelju problema je strah: od pogreške, od samoće, od toga da će sve biti još gore…

Video: Love Actually

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

www.medicaments-24.com

аналог виагры в украине

https://danabol-in.com/shop/town-kiev/inekcii/vinstrol/