Žensko prijateljstvo: kako da potraje cijeli život?

Partneri dolaze i odlaze ali najbolje prijateljice uz vas su cijeli život – pod uvjetom da njegujete prijateljstva! Evo što je pritom posebno važno.

Nema sumnje: čovjek nije vuk samotnjak. Uz poneku iznimku, stalno čeznemo za ljubavi i želimo koračati kroz život zajedno s nekim drugim. U dobrim i teškim vremenima.

Naravno, na prvom je mjestu uvijek partner, ali ono stvarno važno su prijatelji. Pravi, istinski prijatelji na koje se možemo osloniti, koji su uz nas čak i kad smo učinili neku glupost i koji nam iskreno kažu što misle – bez da nas povrijede.

Od vrtića do umirovljenja

Takva su prijateljstva rijetka. Ponekad ih sklopite već u vrtiću, ponekad u školi, a ponekad tek u odrasloj dobi. Svejedno, nema jamstva da će se održati do kraja života. Možda jedino ako ga njegujete, ali i tada je preduvjet da se radi o pravom prijateljstvu.

Psiholozi tvrde da su tri temelja pravog prijateljstva:
  • Slobodna volja: Obje strane moraju iskreno željeti prijateljstvo. Nije dovoljna samo obostrana simpatija.
  • Ravnopravnost: Obje strane moraju se nalaziti na istoj razini. Prijatelji se najčešće biraju iz slične društvene sredine, slične dobi ili slične razine obrazovanja. Zbog toga je prijateljstvo između šefa i zaposlenika malo vjerojatno, odnosno nemoguće jer hijerarhijski odnos ne dopušta slobodu i jednakost.
  • Davati i primati: Obilježje pravog prijateljstva je uravnotežen omjer davanja i primanja. Ako se ta ravnoteža poremeti, dakle jedna strana više prima nego što daje ili, obratno, prijateljstvo će se nakon nekog vremena raspasti.

Ako ste sve nabrojeno našli u jednoj osobi, možete se smatrati sretnicom. No, to ne znači da ste stekli prijateljicu za cijeli život. Psihilozi tvrde da često društvena situacija odlučuje hoće li prijateljstvo opstati ili ne. Primjerice, ako na pragu tridesetih rodite dijete, jednostavno nemate mnogo tema za razgovor s prijateljicom koja studira već na trećem fakultetu i na divljim zabavama traži onog pravog. Isto vrijedi ako su vaša djeca već napustila roditeljski dom, a prijateljičina još nisu, ili ste već u mirovini, a ona i dalje radi. Naravno, to ne znači obvezno da je prijateljstvu došao kraj, nego se gotovo automatski udaljite jedna od druge.

Kako starimo, mijenjaju se i prijatelji

S godinama je prijateljstava sve manje. Kad ste u dvadestima, drago vam je imati mnogo prijatelja i poznanika, do 30-e ili 40-e taj se broj svede na dva do tri prava prijatelja. Izbor se, dakle, sužava, ali je zato vrlo probran. Nije stvar samo u tome da odjednom posao i obitelj oduzimaju mnogo vremena, nego nam se mijenjaju i prioriteti. Najvažnije je prihvatiti sve što dolazi i prilagoditi se. Grčevito se držati prijateljstava koja se već odavno ne mogu spasiti uzaludan je posao – prije ili kasnije, morat ćemo odustati.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

http://pharmacy24.com.ua

www.pills24.com.ua/cialis-tadalafil/cialis-20-mg/sialis-super-aktiv-tadalista-super-active

www.medicaments-24.com