Riješite 9 bitnih prepreka i doživite savršen orgazam

Anorgazmija se često javlja kod dvije skupine žena: kod onih mladih i vrlo mršavih koje se podvrgavaju drastičnim dijetama i kod žena koje su na ulasku u menopauzu ili su već u njoj. Prije nego što dignete ruke od partnera i vaše veze, potražite pomoć seksologa: nekoliko terapija na koje trebate otići zajedno s partnerom moglo bi biti dovoljno.

Prije sam ga bez problema doživljavala u svakom odnosu, a sada mi to rijetko uspijeva…

Moguće je da je uzrok novi partner, posebno ako ste s bivšim partnerima uvijek postizali orgazam. Ako je tako, bez sumnje nedostaje fizička privlačnost između vas i novog partnera, posebna “kemija” koja se ne događa sa svakim. A moguće je i da je vaš novi partner škrt na poljupcima i zagrljajima koji su za žene nužna predigra. Osim toga, anorgazmija se može javiti i nakon prijevare koju ste partneru oprostili, ali samo na riječima.

Savjet: prije nego što dignete ruke od partnera i vaše veze, potražite pomoć seksologa: nekoliko terapija na koje trebate otići zajedno moglo bi biti dovoljno. Takve terapije inače vrlo često učinkovito pomažu u rješavanju sukoba i nezadovoljstava koji su bili gurnuti pod tepih i dugo prešućivani.

Mogu li hormoni biti krivi za to što ne doživljavam orgazam?

To je lako moguće. Naime, anorgazmija se često javlja kod dvije skupine žena: kod onih mladih i vrlo mršavih koje se podvrgavaju drastičnim dijetama i kod žena koje su na ulasku u menopauzu ili su već u njoj. U oba slučaja razlog za nedoživljavanje orgazma je kronični manjak estrogena, spolnih hormona koji pridonose postizanju orgazma, odnosno stanja vrlo jakog uzbuđenja koje se na toj visokoj razini održava tijekom cijelog spolnog odnosa. Mlade žene takav problem mogu prepoznati ako pate od amenoreje (izostanka menstruacije), a one u menopauzi po vaginalnoj suhoći.

Savjet: dva ili tri puta tjedno (to treba odlučiti ginekolog na temelju potrebne doze hormonske terapije) uzimajte tablete estradiola s postupnim otpuštanjem koje se uvode duboko u vaginu. Kao alternativu, možete tražiti liječnika da vam propiše gel i vaginalnu kremu na bazi estriola. Vlažnost vagine poboljšat će se od prve primjene.

Nakon poroda vagina je manje osjetljiva

Da, to se može dogoditi, naročito ako je porod bio izuzetno dug i težak ili ako su pri porodu korišteni hvataljka ili vakuum ili ako je opstetičar morao primijeniti Kristellerov zahvat (pritisak maternice nalijeganjem na trbuh) kako bi olakšao izlazak djeteta. U tim slučajevima moguće je da stijenke vagine postanu previše opuštene te ne mogu više dobro prianjati uz penis tijekom odnosa, a to smanjuje osjećaj užitka i partneru i partnerici.

Savjet: odmah o tome razgovarajte sa svojim ginekologom, koji će vam propisati terapiju rehabilitacije mišića dna zdjelice koja se sastoji od posebnih vježbi, a uz to je dobro kombinirati i biofeedback terapiju.

Otkad uzimam antibebi pilule, manje uživam

To se može dogoditi, ne samo s kontracepcijskim pilulama, nego i s antidepresivima. Takozvane “lagane” pilule imaju smanjenu količinu estrogena (15 ili 20 mg po piluli), što je često nedovoljno za postizanje kvalitetnog orgazma. Kad je riječ o depresiji, treba reći da velik dio lijekova koji se koriste u liječenju tog problema “gasi” dio mozga koji služi za percipiranje orgazma, odnosno takozvane prekidače za orgazam.

Savjet: pitajte svog liječnika je li moguće smanjiti dozu antidepresiva koji uzimate ili ga zamijeniti nekim drugim koji nema tu nuspojavu (primjerice bupropion). Što se tiče kontracepcijskih pilula, u dogovoru s ginekologom zamijenite ih drugima koje sadrže veću količinu estrogena.

Nikada nisam doživjela orgazam

Ako je tako, to znači da patite od primarne potpune anorgazmije, a uzrok tog problema u većini slučajeva je povezan s nepotpunim razvojem genitalnih organa koji su još u stadiju kao kod djeteta (genitalna hipoplazija): stidne usne nisu dovoljno razvijene, klitoris je jedva vidljiv, krvožilne strukture ispod velikih usana koje “nabreknu” tijekom uzbuđenja jedva da i postoje.

Savjet: u tom slučaju ginekolog vam može propisati terapiju usmjerenu na razvoj genitalnih organa, posebno hormonalnih receptora koji odgovaraju na spolne poticaje. U ljekarni možete zamoliti da vam pripreme kremu na bazi testosterona u koncentraciji od 2 posto kojom svakodnevno treba mazati genitalije tijekom najmanje godinu dana. Nakon tog perioda ginekolog će procijeniti je li došlo do napretka.

Možda imam manjak muških hormona?

I to može biti razlog za nedoživljavanje orgazma. Naime, androgeni hormoni su odgovorni za erotske fantazije, noćne snove i uzbudljiva dnevna maštanja. Osim toga, oni su zaduženi za vazodilataciju u zoni zdjelice, kao i za nadraženost klitorisa, dva šupljikava tijela i spužvastog tkiva koje okružuje uretru. Njih inače luče jajnici, a do smanjenog lučenja može doći zbog preuranjene menopauze, kirurškog uklanjanja maternice i jajnika ili raznih hormonalnih poremećaja. Mjere se četvrtog dana ciklusa ili bilo kada ako je žena u menopauzi i više nema cikluse.

Savjet: imate li manjak androgena, liječnik vam može propisati kremu na bazi testosterona. U nekim slučajevima ona se daje u kombinaciji s oralnom terapijom na bazi DHEA – prekursora spolnih hormona. Učinak terapije kontrolira se tek nakon šest do 12 mjeseci.

Iako partner to nikada neće priznati, ja mislim da je on kriv što ne doživljavam orgazam

Često se događa da je uzrok problema muškarčeva seksualna izvedba. No, to se rijetko kada povjerava liječniku, među ostalim i zato što su žene sklone sebi pripisivati krivnju. Osim preuranjene ejakulacije, 20 posto muškaraca starijih od 40 godina pati od impotencije ili problema s erekcijom: penis gubi čvrstoću tijekom spolnog odnosa, što smanjuje mogućnost da žena doživi orgazam.

Savjet: nagovorite partnera da ode na pregled urologu i andrologu: propisat će mu odgovarajuću terapiju za održavanje erekcije. Na raspolaganju za to postoje tri lijeka: sildenafil (čuvena Viagra) koji treba uzeti s malo vode najmanje jedan sat prije odnosa, vardenafil koji djeluje već nakon 15 minuta, a rastapa se u ustima bez vode, i tadalafil koji treba uzimati svakodnevno jer služi i za liječenje hipertrofije prostate.

Nikada nisam doživjela žensku ejakulaciju

To nije nužno za doživljaj orgazma. Tijekom orgazma samo tri posto žena iz točke G luči nekoliko kapi svijetle, mliječne tekućine. Ta je tekućina identična onoj koju luči prostata pa čak sadrži i PSA (specifični antigen prostate). To je ujedno potvrda da je točka G embrionalni ostatak muške prostate.

Savjet: nemojte biti toliko fokusirani na to da po svaku cijenu morate iskusiti ejakulaciju. To ovisi o tome koliko je anatomski razvijena vaša točka G, što se može provjeriti uz pomoć ultrazvučnog pregleda. Istina je da luči to više tekućine što je razvijenija, no to što je razvijenija ne znači da je i doživljaj orgazma intenzivniji.

Za vrijeme orgazma curi mi malo mokraće

To se može dogoditi, no treba razlikovati je li riječ o izoliranoj epizodi (povezanoj sa snažnim orgazmičkim kontrakcijama) ili o redovnoj pojavi prilikom svakog orgazma, što kod žene može izazvati osjećaj stida i nelagode. Nije teško razlikovati slučajno ispuštanje mokraće i pravu inkontinenciju mokraće jer se u ovom drugom slučaju taj problem ne očituje samo prilikom spolnog odnosa, već i u mnogim drugim situacijama: dok podižete težak teret, bavite se sportskom aktivnošću ili se jako smijete. Ili, na primjer, kad se žurite na zahod ne uspijevate zadržati poticaj na mokrenje pa vam nešto mokraće “pobjegne” dok stignete do zahoda.

Savjet: porazgovarajte o tome sa svojim ginekologom ili urologom: propisat će vam program rehabilitacije mišića dna zdjelice, a riječ je o posebnim vježbama koje jačaju mišiće u intimnim dijelovima i koje su se pokazale vrlo učinkovitima. Ako to ne bude dovoljno, za osobe koje imaju slab mjehur od pomoći mogu biti i lijekovi iz skupine antimuskarinika.

Fotografije: Shutterstock, press foto The Affair

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like