Super-detox u 4 koraka

Detoksikacija nije nužno komplicirana i iscrpljujuća, naprotiv, pomoći će nam da lakše podnesemo depresivan siječanj i puni energije ispratimo zimu u novo proljeće, ističe Andrea Plečko, magistra iz Farmacije u zagrebačkom City Center One East

KORAK 1: VODA UNUTRA – TOKSINI VAN

Zlatno pravilo čišćenja organizma je dovoljan unos tekućine. Preporučeni unos je 2,5 l dnevno, no tijekom detoksikacije potrebno ga je povećati kako bismo omogućili dobru diurezu i ispiranje organizma. Dakako, najbolji odabir je voda ili svježe cijeđeni sokovi agruma (limun, naranča).

Najbolji diuretici

Radu bubrega pomoći ćemo prirodnim diureticima kao što su list koprive, plod borovice ili list maslačka (Suban čaj kopriva list, Suban plod borovice). Ovi čajevi potaknut će izlučivanje tekućine iz organizma.

Čaj lista koprive potrebno je piti 3 puta dnevno, a priprema se tako da se 3 do 4 grama čaja prelije sa 2 dl kipuće vode (ukupna doza do 12 g čaja koprive dnevno). List koprive bogat je mineralima (kalij, magnezij) te će nadoknaditi mogući gubitak elektrolita zbog pojačane diureze.

Plod borovice još je učinkovitiji diuretik, a pripravu čaja ploda borovice možemo zamijeniti korištenjem čistog eteričnog ulja (doza 0,1 ml ulja tri puta dnevno). Plod borovice ne smije se koristiti dulje od 4 tjedna.

Gotove sirup varijante

Esi Diurerbe Drink mješavina je nekoliko biljaka koje potiču rad bubrega i izlučivanje tekućine iz organizma. Ovaj sirup se jednostavno pomiješa s većom količinom vode i pije tijekom dana. Osobama koje su sklone uroinfekcijama kombinacija biljaka u ovom pripravku može pomoći u irigaciji mokraćnih puteva i prevenciji upale. Kod sezonske detoksikacije primjenu diuretika ograničite na 7 dana i osigurajte dovoljan unos tekućine.

KORAK 2: ČIŠĆENJE ČISTAČA

Većinu stranih tvari koje unesemo u svoj organizam, od alkohola i lijekova do konzervansa i prehrambenih boja, jetra mora deaktivirati i olakšati im izlučivanje iz organizma. Ako smo pretjerali, u organizmu se svakodnevno nakupljaju razni konzervansi, hormoni, lijekovi i ostali ksenobiotici. Ako bolujete od neke bolesti jetre, prije uzimanja bilo kojeg preparata za jetru potražite savjet stručne osobe.

Artičoka ima pozitivan učinak na jetru

Artičoka potiče izlučivanje žuči, čime dovodi do smanjenja kolesterola i triglicerida u krvi, olakšava probavu i ima zaštitni učinak na jetru. Dostupna je u obliku kapsula ili EPS pripravka (Specchiasol artičoka, Pileje EPS artičoka). Preporučuje se primjena barem 4 tjedna, za one na kroničnoj terapiji lijekovima ili povećanim BMI u duljem periodu.

Korijen maslačka često se koristi za čišćenje jetre

Ako se priprema kao napitak, potrebno je korijen prokuhati u ključaloj vodi desetak minuta te konzumirati 2 do 3 puta dnevno.

Crna rotkva povećava metaboličku sposobnost jetre

Istraživanja pokazuju da crna rotkva može poboljšati enzimatsku aktivnost jetrenih enzima koji sudjeluju u detoksikaciji različitih spojeva. Crna rotkva dostupna je u obliku tableta (Phytostandard Crna rotkva) koje se uzimaju 2 puta dnevno 4 tjedna.

Alga Chlorella vulgaris

Mjesto među čistačima jetre svakako zaslužuju i alga Chlorella vulgaris (npr. Sensilab Chlorella). Zbog visoke razine klorofila sposobna je vezati na sebe teške metale i omogućiti njihovo izlučivanje iz organizma. Chlorella smanjuje i negativan učinak spojeva koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva na ljudski organizam i nastanak kancerogenih mutacija. Povećanjem antioksidativnog statusa organizma djeluje i zaštitno na jetru. Tijekom čišćenja preporučuje se 6 tableta dnevno, a ovaj ritual možete nastaviti cijele godine, ali u nižim dozama – 2 tablete dnevno uz doručak.

KORAK 3: REGULACIJA PROBAVE

Možda je i vama prva asocijacija na čišćenje organizma upravo čišćenje crijeva, no to nije uvijek slučaj. Iako probavni trakt najviše trpi tijekom blagdana, ne preporučuju se drastične mjere u ovom segmentu.

Agresivnim čišćenjem crijeva nećete ukloniti samo toksine, već i dio crijevne mikroflore što može narušiti osjetljivu simbiotsku vezu s mikrobiomom.

Lakša prehrana, manji obroci, aktivnost…

Osobe s redovitom stolicom probavu će regulirati lakšom prehranom i manjim obrocima tijekom detoksikacije. Povećan unos voća i povrća, tekućine i lagana tjelesna aktivnost bit će dovoljne da se probavni trakt vrati u normalno stanje.

Biljni laksativi za probleme sa zatvorom

Osobama s neredovitom stolicom prije početka detoksikacije preporučuje se primjena biljnih laksativa koji će potaknuti peristaltiku i olakšati početak procesa čišćenja. Specchiasol Cotidierbe tablete ili Ortisan voćne kocke prirodni su laksativi koji neće uzrokovati grčeve, a pomoći će kod zatvora.

Probiotici i gelovi

Nakon toga može se nastaviti s primjenom vlakana i probiotika tijekom cijele detoksikacije (npr. Psylliox Activ Fibra). Dobar način za izbacivanje toksina iz probavnog trakta je primjena neutralnih spojeva koji na sebe vežu toksine i izlučuju ih stolicom, npr. Sikapur med gastrointestinalni gel. Ovaj gel uzima se 3 puta dnevno po 15 ml 4 tjedna.

KORAK 4: ZAŠTITA STANICA I VRAĆANJE ENERGIJE

Za vrijeme čišćenja uslijed pojačanog rada metabolizma raste razina slobodnih radikala u organizmu. Zbog toga se u periodu čišćenja preporučuje primjena antioksidansa. Antioksidativna zaštita smanjit će oštećenje stanica jetre i bubrega te djelovati povoljno na imunološki sustav.

Kombinacija antioksidansa i alge

Pileje Oxybiane tablete kombinacija su nekoliko antioksidansa i ekstrakta alge Porphyra umbilicalis čime štite stanice od oksidativnog oštećenja. Preporučuju se 2 tablete dnevno tijekom 4 tjedna.

Multidichtienganhminski pripravci

Primjenu multidichtienganhminskih pripravaka ostavite za razdoblje nakon čišćenja. Zbog pojačane diureze većina dichtienganhmina koje unesete tijekom detoksikacije brzo će se izlučiti iz organizma i neće potpuno ostvariti svoje djelovanje.

Podizač energije u procesu detoksikacije

Ako vam nedostaje energije u procesu detoksikacije, preporučuje se tekući koncentrat Regulatpro Bio. Proizvod je rezultat fermentacije organskog voća i povrća bakterijama soja mliječne kiseline čime je dobivena mješavina hranjivih sastojaka – dichtienganhmina i enzima – koje organizam vrlo lako može apsorbirati i iskoristiti. Uzima se 10 ml soka dva puta dnevno 4 tjedna.

I za kraj, najbitniji korak cijelog procesa: barem na 4 tjedna izbacite alkoholna i gazirana pića, prženu hranu, šećer i slastice te uživajte u kuhanom povrću, bijelom mesu, ribi, svježem voću i sokovima. Tijelo će vam biti vam zahvalno.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

farm-pump-ua.com/androver-50mg-100tab.html

farm-pump-ua.com/boldabol.html

дженерик левитра