Besplatno mjerenje šećera 12. 11. u Farmaciji u City centru One East

U povodu Svjetskog dana dijabetesa, u Farmaciji u City centru One East, u Zagrebu, u subotu 12. 11. 2016. organizira se besplatno mjerenje šećera. Svi zainteresirani moći će izmjeriti šećer od 13 do 15 sati, a nakon mjerenja stručnjaci će ih savjetovati o pravilnoj prehrani i zdravim životnim navikama  te im podijeliti edukativne materijale Udruge dijabetičara o važnosti preventive.

Svjetske procjene govore da  415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a čak polovica oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje. U Europi od šećerne bolesti boluje 60 milijuna osoba, a više od 620.000 osoba godišnje umre od njezinih posljedica.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj 260.092 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj samo 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih više od 400.000 odraslih osoba.

Dva tipa dijabetesa

Od dva glavna oblika šećerne bolesti – tipa 1 i 2, tip 1 je zahtjevniji što se tiče držanja bolesti pod kontrolom budući da šećer treba mjeriti uz svaki obrok te prema rezultatu određivati dozu inzulina, no on je i rjeđi. Samo 5% od ukupnog broja oboljelih od dijabetesa boluje od ovog tipa bolesti, a broj oboljelih uglavnom je uvijek isti. S druge strane, broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 u stalnom je porastu i upravo je to onaj oblik bolesti koji prijeti da se pretvori u pandemiju u vrlo bliskoj budućnosti, što je žalosno s obzirom na to da je taj tip bolesti moguće prevenirati ili barem odgoditi njezin razvoj zdravijim životnim navikama.

dijabetes-statistika

Tip 1

Ovaj tip šećerne bolesti nastaje zbog pogrešne obrane tijela, to jest kad obrambene stanice uništavaju vlastite stanice koje proizvode inzulin, što dovodi do iznenadnog nestanka inzulina u tijelu. Učestalo i obilno mokrenje, učestalo i intenzivno žeđanje i konzumiranje tekućine te pojačan apetit koji je praćen gubitkom tjelesne težine glavni su simptomi bolesti, a kako su oni posljedica stvarnog nedostatka inzulina u tijelu, takvim bolesnicima od početka u liječenje treba uvesti injekcije inzulina. Taj tip dijabetesa može početi u bilo kojoj dobi, a češći je u djece i mladih kod kojih je razvoj bolesti do potpunog nedostatka inzulina brz.

Tip 2

U tipu 2 do problema najčešće dolazi zbog povećanja tjelesne težine jer u tom slučaju tijelo reagira na povećan unos energije ili premalu potrošnju energije tako što procesom inzulinske rezistencije sprečava daljnji ulaz glukoze u pojedine stanice tijela. Bolest se razvija podmuklo i dugi niz godina može proći bez pojave izraženih simptoma, a prema statistikama obično već postoji deset godina prije nego što ju je moguće klinički utvrditi. To je ujedno velik problem ovog tipa jer oboljeli dugo žive s povišenim vrijednostima glukoze u krvi, raznim problemima vezanim uz visok šećer i kasnijim ozbiljnim komplikacijama, a da cijelo to vrijeme zapravo uopće ne znaju da boluju od šećerne bolesti. Ako se bolest ne liječi (kao što je to često slučaj kod ovog tipa), zbog povišenih vrijednosti glukoze u krvi s vremenom dolazi do vrlo ozbiljnih komplikacija od kojih stradavaju živci, oči, srce i bubrezi i upravo su te komplikacije ono što dijabetes čini teškom i opasnom bolešću. Za oboljele od ovog tipa dijabetesa, ali i za sve pretile osobe, liječenje uvijek treba početi smanjenjem unosa hrane te povećavanjem tjelovježbe, a ako se pacijent ne pridržava tih savjeta i tjelesna težina ostane prekomjerna, potrebno je uvesti tablete za liječenje šećerne bolesti ili u kasnijim razdobljima čak inzulin. Iako je rizik za obolijevanje veći ako netko u užoj obitelji već ima šećernu bolest, kad je riječ o tipu dva, posebno je važna uloga dodatnih čimbenika, poput debljine i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

Fotografija: Inmagine

Grafikon preuzet s web stranice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

治療薬 ジェネリック

トピックの詳細

www.medicaments-24.com/levitra-vardenafil/levitra-60-mg/