Odaberite svoj dezić (ovisno o tome kako se znojite)

Postoje određeni zvukovi koji neodoljivo asociraju na osjećaj svježine, posebno u vrijeme ljetnih sparina: neki od boljih primjera su zvuk vode koja se iz boce prelijeva u čašu ili otvaranje čepa s boce tonika. A kad je riječ o njezi i ljepoti, osjećaj svježine pobuđuje zvuk raspršivanja dezodoransa u spreju. No, kakvog god tipa bio dezodorans, ono što je važno jest da ga obavezno, nakon svakog tuširanja ili kupanja nanesete na kožu: taj jednostavan i brz potez poklonit će koži nježnu i osvježavajuću mirisnu notu i štititi vas od stvaranja neugodnih mirisa. Nanošenjem dezodoransa činimo ugodu sebi samima, no sprečavajući prekomjerno znojenje i razvoj neugodnih mirisa, pokazujemo i pristojnost prema onima koji nas okružuju.

Kako se znojite?

Znoj je fiziološka izlučevina neophodna za održavanje pravilne termoregulacije tijela. Postoje dva tipa znoja, a jedan od njih je ekrini znoj. On je više vodenast, a izlučuju ga ekrine žlijezde znojnice raspoređene po cijelom tijelu, ali posebno koncentrirane na dlanovima i tabanima. Druga vrsta znoja je apokrini znoj koji je bogat tvarima kao što su mliječna kiselina, urea, kalijeve i natrijeve soli, ali i aminokiseline, a proizvode ga apokrine žlijezde loalizirane u predjelu pazuha, prepona te u blizini prsne kosti. Bez obzira na to je li riječ o ekrinom ili apokrinom znoju, on sam po sebi nema neugodan miris, no kad dođe na površinu kože i u kontakt s bakterijskom florom, stvaraju se hlapive tvari koje uzrokuju nastanak karakterističnog mirisa truleži. To je posebno naglašeno u zonama na kojima se dulje zadržava vlaga (na primjer, ispod pazuha) te zonama koje su obilno prekrivene dlačicama: na tim se mjestima znoj miješa s lojnim izlučevinama te postaje još slasnija hrana bakterijama. To je ujedno objašnjenje zašto upravo na te zone najčešće nanosimo dezodoranse, naše saveznike u borbi protiv neugodnog mirisa. Ipak, najveći neprijatelj neugodnog mirisa je temeljito održavanje higijene. Naime, tek nakon što potpuno odstranite bakterijsku floru s kritičnih zona, možete na nju nanijeti osvježavajući kozmetički proizvod i biti sigurni da će imati željeni učinak. A taj učinak zapravo je rezultat kombiniranog djelovanja pet vrsta ključnih sastojaka, od kojih barem tri moraju biti uvijek prisutna da bi dezodorans bio od koristi.

Naučite čitati deklaracije

Jeste li znali da je sastav većine dezodoransa vrlo sličan? Svi sadrže antimikropske tvari (tvari koje uništavaju bakterije) ili bakteriostatike (tvari koje sprečavaju razmnožavanje bakterija), poput triklosana, klorheksidina ili etil alkohola. Uz njih, prisutni su i sastojci takozvanog pokrivajućeg učinka (parfemi ili esencijalna ulja) koja, kao što im samo ime govori, pokrivaju ili kamufliraju neugodne mirise. Osim toga, dezodoransi mogu biti i obogaćeni derivatima cink oksida koji imaju snažna apsorbirajuća svojstva ili pak enzimskim posrednicima, poput trietilcitrata – derivata citronske kiseline koji smanjuje pH kože te slabi učinak enzima koji olakšavaju bakterijama da se hrane znojem. Mogu sadržavati i antioksidalne tvari, među kojima je na prvome mjestu dichtienganhmin E koji sprečava djelovanje kisika – jednog od glavnih uzročnika ubrzanog razvoja neugodnih mirisa. I na kraju, dezodoransi mogu biti obogaćeni antitranspirantima poput aluminijevih soli, cinka ili cirkonija koji jamče dugotrajan efekt proizvoda budući da smanjuju promjer otvora kroz koje znoj izlazi, a time i količinu koja izlazi na površinu kože.

Najbolja verzija za vašu kožu

Sada vam ne preostaje drugo nego da odaberete dezodorans koji će najbolje odgovarati potrebama vaše kože. Na tržištu postoje četiri tipa dezodoransa, a prije nego što krenete u kupovinu, proučite sve prednosti i nedostatke svakog od njih.

Među najčešće upotrebljavanim dezodoransima su oni u spreju, a njihove su prednosti odlična raspršivost dezodoransa po površini kože i osvježavajući učinak mjehurića. No, s druge strane, ti proizvodi sadrže propelente, tvari koje pospješuju izlučivanje tekućine iz tijela i koje se raspršuju u atmosferu. Ta je vrsta dezodoransa posebno prikladna za muškarce koji, zbog prisutnosti dlačica u zoni pazuha, vole proizvode koji se raspršuju i ne lijepe.

Vrlo su jednostavni za nanošenje i dezodoransi u sticku ili u roll-on varijanti, no budući da se mogu nanijeti samo tako da se njima direktno prijeđe po površini kože, ti su proizvodi namijenjeni samo za osobnu upotrebu (poput četkice za zube ili ručnika). Prednost im je što su posebno prikladni za depiliranu kožu te su stoga idealan izbor za žene. Istu prednost imaju i dezodoransi u obliku krema koji su, osim toga, uvijek obogaćeni antitranspirantima (u ostalim tipovima dezodoransa nisu obavezno prisutni). Još jedna prednost dezodoransa u kremi jest što njihov učinak može trajati i do tjedan dana. Tako dugotrajan učinak imaju zahvaljujući prisutnosti hidrorepelentnih polimera (istih kakvi se koriste u vodootpornim proizvodima) koji dezodorirajućim tvarima osiguravaju otpornost na svakodnevno pranje i čišćenje kože.

Naš izbor
  • Weleda nar roll on, cijena 68 kn
  • Lierac Men deo 24h roll-on, cijena 106,84 kn
  • Uriage dezodorans 3-activ roll-on, cijena 148,50 kn
  • Bio Beauté® by Nuxe Déodorant Fraîcheur 24 h, cijena 58,50 kn
  • Avene dezodorans za osjetljivu kožu, cijena 101,10 kn
  • Vichy deo roll-on antistress 72 h, cijena 97,30 kn
  • Eucerin roll-on dezodorans za osjetljivu kožu, cijena 66,14 kn
prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

анавар цена

farm-pump-ua.com/primover.html

www.farm-pump-ua.com/trenaver.html