Znate li odabrati parfem za proljetnu mirisnu čaroliju?

proljetni miris parfem

Svaki put iznova, kako novo godišnje doba donese nova neodoljiva mirisna čuda, u nedoumici smo kako ne pogriješiti. S našim pristupom problemu napokon ćete mirisati kako treba.

Sve kreće od olfaktivnog epitela, male zone u stražnjem dijelu nosa u kojoj se, čim percepiramo određeni miris, aktiviraju posebni receptori i šalju neku vrstu SMS-a u mozak. Nakon što prime poruku, milijuni neurona odmah kreću na put i prenose informaciju u limbski sustav mozga u kojem se nalazi sjedište emocija. Na taj način, nakon niza kemijskih reakcija, u glavi se pokreće proces mentalnih reakcija (sjećanja, raspoloženja, stanja duha, ali i sugestija iz okoline) koje u srcu potiču eksploziju emocija. U samo nekoliko sekundi cijeli taj niz reakcija utječe na našu sklonost ili odbojnost prema određenim mirisima. Ukratko, moglo bi se reći da je ljubav prema nekom mirisu neobičan spoj kemije i magije.

Isprobavajte ih ujutro

Kao prvo, parfem uvijek isprobavajte nanoseći ga direktno na kožu jer pH stupanj kiselosti kože utječe na intenzitet mirisnih nota pa isti miris može djelovati drukčije na različitim osobama. Najbolje je da parfem nanesete na zapešće jer toplina tog dijela kože naglašava njegove mirisne note spajajući ih s vašim prirodnim mirisom.

Odgodite kupnju

Suzdržite se i nemojte odmah kupiti parfem čiji vam se miris svidio: pričekajte 24 sata kako biste osjetili sve nijanse njegovih mirisnih nota. Mirisne molekule imaju različite težine i zbog toga je i vrijeme njihova isparavanja različito. One najlaganije osjete se odmah, nešto intenzivnije tek nakon nekoliko minuta, a one najteže zadržavaju se dugo na koži te se vrlo polako i postupno raspršuju.

U skladu s godišnjim dobima

Mirisne esencije nude se na tržištu u nekoliko osnovnih varijanti, no nisu sve jednako prikladne za svako godišnje doba. Parfem (l’eau de parfum) sadrži 20-25 posto mirisnih molekula i to je najdugotrajnija i najintenzivnija varijanta koja je ujedno prikladna za zimske mjesece. Toaletna voda (l’eau de toilette) sadrži najviše 12 posto mirisnih molekula i prikladna je za proljeće i jesen, a mirisne vodice koje sadrže samo 5 posto mirisnih molekula najbolji su izbor za kasno proljeće i ljeto.

Koliko je važna ambalaža

Jako! Naime, kad se prvi put susretnemo s nekim parfemom, nije dovoljno samo da ima ugodan miris. Posebnost parfema je u tome što mora obuhvatiti i stimulirati sva čula, uključujući vid. Iz tog razloga neki parfemi, iako ne mijenjaju svoj klasični buke, svake godine izlaze na tržište u novim, posebno dizajniranim kolekcionarskim bočicama.

Koliko traje na koži

Svaki parfem sastoji se od puno različitih mirisnih esencija čija se duljina zadržavanja na koži razlikuje. Ovisno o tome koliko im treba da ispare s kože, stručnjaci mirisne esencije dijele na bazne, srednje i gornje note.

 • 10 minuta: gornja nota

Gornja nota je miris koji se osjeti čim se otvori bočica i onaj zbog kojeg nam se parfem odmah svidi ili ne. No, to nije pravi miris parfema jer sadrži mirisne esencije koje u vrlo kratkom vremenu, između 10 i 30 minuta, ispare. Uglavnom je riječ o mirisnim notama agruma, lavande, anisa i mente.

 • 3 sata: srednja nota

Srednja nota je pravi parfem ili srce parfema i na koži traje od 3 do 4 sata. Upravo u kombinaciji tih srednjih nota najviše do izražaja dolazi maštovitost kreatora parfema jer na raspolaganju imaju na stotine mirisnih esencija. Trenutačno su najpopularnije čempres te orijentalne note, poput tuberoze ili ambre, koje pružaju osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

 • 6 sati: bazna nota

Bazna nota sastoji se od mješavine trajnih mirisnih esencija, čija je glavna zadaća da vežu slabije arome. Za bazu parfema obično se koriste drvene note, iris, vanilija, balzami i neke životinjske tvari.

Za svako doba dana

Ne postoji određeno doba dana za nanošenje parfema. Dapače, dobrodošli su od ranog jutra do kasnih večernjih sati, no samo ako se koriste znalački i s mjerom. Evo nekoliko savjeta za odabir odgovarajućeg parfema za svako doba dana.

 • 9 h: Odaberite toaletnu vodu i ne štedite jer miris nije jako koncentriran.
 • 17 h: Upotrijebite parfem: miris je intenzivan i bit će dovoljno da tri puta špricnete po vratu i zapešćima.
 • 21 h: Dajte prednost ekstraktu: miris je visoko koncentriran i dugo traje, a nanosi se samo po nekoliko kapi.
Zašto nas uzbuđuje

Indijke prije stupanja u brak nanose parfeme s mirisom jasmina jer vjeruju da ima afrodizijačko djelovanje. Je li riječ o kemijskim reakcijama koje određene mirisne tvari izazivaju ili samo o pričama koje se prenose s koljena na koljeno bez ikakve znanstvene podloge? Ispitivanja provedena na Institutu za olfaktivna istraživanja u Chicagu pokazala su da je utjecaj parfema na psihu vrlo jak. Otkriveno je čak da neki parfemi kod muškaraca mogu izazvati dojam da su žene koje ga nose do 5 kilograma mršavije nego što doista jesu.

Što privlači njega
 • Sandalovina: Riječ je o esenciji koja se dobiva od tropskog drva, a njene drvenaste i egzotične mirisne note imaju snažno afrodizijačko djelovanje.
 • Mošus: Životinjsko porijeklo ove esencije daje snažan erotski naboj pa muškarac koji nosi parfem zasićen aromom mošusa ženama djeluje vrlo seksi.
 • Papar: Papar ima energetski, stimulativan i tonificirajući učinak. To vrijedi i kad je riječ o spolnoj privlačnosti: muškarac koji miriši po papru svidjet će se svakoj ženi.
A što privlači nju
 • Pačuli: Nije slučajnost da je ova egzotična esencija svojedobno bila omiljena među hipijima jer je u ženama izazivala osjećaj zadovoljstva svojim tijelom i općenito izgledom.
 • Jasmin: U cijelom istočnjačkom svijetu ova je esencija poznata po svojim afrodizijačkim svojstvima. Njezin nježan i ugodan miris savršeno se stapa s mirisom ženske kože.
 • Ylang ylang: Ova egzotična cvjetna esencija žene čini posebno ženstvenima i zavodljivima te ih potiče da slobodnije pokažu svoje osjećaje.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

повышение потенции у мужчин после 50 препараты

http://medicaments-24.com

Этот классный блог на тематику avtopoliv-gazonov.kiev.ua.