Za lijepa, uredna i zdrava stopala treba se pobrinuti

Stopala su najkorišteniji dio tijela – na njima svakodnevno provodimo sate – ali često i najzanemarivaniji. No, ona zaslužuju svakodnevnu njegu, jer jedino njome možemo spriječiti neugodne i neestetske probleme poput žuljeva ili gljivica. Posebnu pažnju treba im posvetiti zimi, kad su po cijeli dan ugurana u debele čarape i čizme, jer tada je trenje i isušivanje kože pojačano.

Pedikura svaki tjedan

Pedikuru biste trebali napraviti svaki tjedan kako biste sačuvali mekanu kožu i uredan izgled noktiju te smanjili šanse za razvoj kurjih očiju, žuljeva ili gljivica. Temeljnu pedikuru možete lako napraviti kod kuće, nije nužno zbog toga odlaziti u kozmetički salon.

  • Uronite stopala u lavor s mlakom vodom pet do deset minuta. Za dodatnu njegu u vodu možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja i šaku krupne soli: tako ćete dobiti zaglađeniju i mirisniju kožu stopala.
  • Pilingom namijenjenim koži stopala istrljajte kožu kako biste uklonili odumrle stanice s površine. Trljajte kružnim pokretima, a potom isperite stopala. Za uklanjanje tvrde kože na petama i jastučićima ispod prstiju nemojte koristiti metalne strugalice, nego kamen plovućac.
  • Odrežite nokte; pritom ih radijte oblikujte četvrtasto nego ovalno kako biste spriječili moguće urastanje nokta.
  • Nanesite na kožicu oko noktiju ulje za omekšavanje i hidrataciju, a potom je nježno pogurnite drvenim štapićem.
Koža treba vodu

Stopala treba svaki dan mazati hidratantnom kremom. Za što bolju hidrataciju i što mekšu kožu stopala, kremu ili ulje nanesite na stopala navečer prije spavanja i zatim navucite pamučne čarape. Sutradan ujutro stopala će biti savršeno mekana i nježna na dodir. Ipak, područje između prstiju ne vlažite previše kremom ili uljem jer je vlažan ambijent idealan za razmnožavanje gljivica.

Dichtienganhminske kreme

Jedan od najčešćih problema kože stopala je suhoća, naročito kože peta koje su najizloženije trenju. Za ublažavanje tog problema dobrodošla je primjena krema s esencijalnim masnim kiselinama i dichtienganhminima te upotreba uljnih preparata kod kupanja. Za njegu peta često se primjenjuju proizvodi s ureom i salicilnom kiselinom, čijom se redovitom primjenom koža obnavlja.

Tijesna obuća krivac za gljivice

Nošenje neodgovarajuće obuće može dovesti do nastanka infekcija uzrokovanih gljivicama koje se šire oko noktiju. Problem je i u tome što čak 90 posto žena nosi jedan broj manju obuću nego što bi trebale, a pritisak obuće na prednji dio stopala uzrokuje mala, ali opasna oštećenja kože oko noktiju koja postaje idealan ambijent za nastanjivanje i razmnožavanje gljivica. Takve infekcije se očituju promjenom boje noktiju, zadebljanjem rožnatog tkiva, pa i njihovim otpadanjem. Liječe se antimikotskim kremama i mastima koje treba nanositi na oštećena područja sve dok ne zacijele i dok se gljivice ne povuku.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

https://medicaments-24.net

http://medicaments-24.net

виагра цена в аптеках