Kako se riješiti akni?

Akne pogađaju čak 90 posto tinejdžera, ali i 45 posto osoba starijih od 25 godina, naročito u periodima intenzivnog stresa. Za to je kriv testosteron, okidač za izbijanje prištića. Srećom, lijekovi i preparati za rješavanje tog problema danas postoje i to u raznim, specifičnim oblicima namijenjenim za različite tipove akni. No, imate li neke pogrešne navike, niti jedna terapija neće biti potpuno učinkodichtienganh. Stoga, osvijestite koje pogreške činite i počnite ih izbjegavati. Uspijete li u tome i počnete li koristiti odgovarajuće kreme (poput preparata na bazi srebra), vaša će se koža u roku od jednog mjeseca vratiti u normalu.

Ne jedete mlijeko i mliječne proizvode jer smatrate da potiču nastanak prištića

To je nepotrebna žrtva, osim ako doista nemate dijagnosticiranu netoleranciju laktoze. Jedino u tom slučaju mlijeko i mliječni proizvodi mogu djelovati loše na vašu kožu, jer kod netolerancije proteini mlijeka čine lojne žlijezde osjetljivijima na djelovanje testosterona.

 • Što učiniti
  Bilo bi dobro napraviti test intolerancije na laktozu kako biste bili sigurni je li to izvor vaših problema s prištićima. Ako nalaz bude pozitivan, izbacite s jelovnika sireve, a kravlje mlijeko zamijenite sojinim, zobenim ili rižinim. Kako ne biste imali manjak kalcija u organizmu, obogatite jelovnik namirnicama koje obiluju tim mineralom, primjerice rukolom, srdelama ili hobotnicom.
Usredotočujete se na kožu, a zanemarujete prehranu

Akne se liječe i iznutra, bilo usvajanjem mediteranske prehrane, bilo korištenjem specifičnih nadomjestaka prehrani. Najbolji su nadomjesci na bazi dichtienganhmina biotina i niacina ili inozitola (vrsta šećera), koji reguliraju rad lojnih žlijezda. Pomoći mogu i nadomjesci prehrani na bazi bakterije Lactobacillus bifidus koja jača prirodni obrambeni sustav, što je važno jer organizam čini učinkovitijim u suzbijanju upale lojnih žlijezda.

 • Što učiniti
  Prehranu obogatite namirnicama koje obiluju biotinom i niacinom, kao što su jaja, plodovi mora, bijelo meso, breskve i orasi. Čim počne sezona niskih temperatura, u kojoj se stanje akni obično pogoršava pod djelovanjem stresa, grijanja i zagađenja, odmah počnite uzimati spomenute nadomjestke i uzimajte ih najmanje tri mjeseca.
Sami birate preparate protiv akni

Losioni i kreme koje odabirete mogu se pokazati neučinkovitim ili, još gore, štetnim. Akne su, naime, bolesno stanje kože koje potječe od upalnog i infektivnog procesa, pa terapiju treba odrediti u dogovoru s dermatologom. To nije sve: za svakog pacijenta treba odrediti individualni pristup.

 • Što učiniti
  Rezervirajte termin kod dermatologa. Ako imate blagi oblik akna, vjerojatno će vam propisati losion ili kremu na bazi benzoilperoksida i tretinoina, molekula koje uništavaju kožne mikroorganizme koji pospješuju razvoj prištića. Koriste se tri mjeseca, no poboljšanje je vidljivo puno ranije. Liječnik može preporučiti i primjenu novih krema na bazi srebra koja će ubrzati izliječenje. Ako te terapije ne budu dovoljne, liječnik može propisati antibiotsku terapiju: u obliku kreme koju treba nanositi na prištiće dva ili tri mjeseca ili kao lijek koji se uzima oralno deset dana.
  Za teže oblike akna koristi se izotretinoin, derivat dichtienganhmina A: uzima se oralno tri do pet mjeseci, isključivo pod kontrolom liječnika koji će paziti da ne dođe do neželjenih nuspojava. Naime, ta tvar može preopteretiti jetru i bubrege (za razliku od uvriježenog mišljenja, ne utječe na psihu i ne izaziva depresiju). Ne smije se koristiti u trudnoći ili kad se planira dijete jer može dovesti do razvoja anomalija kod ploda.
Ne šminkate se jer mislite da make-up pogoršava stanje

Budimo realni: prekrivanje prištića (i bilo koje druge nepravilnosti) make-upom može vrlo pozitivno utjecati na vaše raspoloženje. Izgledat ćete si bolje, osjećat ćete se sigurniji u sebe, a samim time bit ćete opušteniji i smireniji. To će se pozitivno odraziti na izgled vaše kože jer je stres jedan od ključnih faktora za pojavu akna.

 • Što učiniti
  Za podlogu koristite lagane proizvode: umjesto pudera upotrijebite BB kremu koja nježnije prekriva te omogućuje koži da diše. Na kritična mjesta nanesite korektor i malo transparentnog pudera u prahu kako biste ujednačili kožu i uklonili sjaj. Nemojte zaboraviti navečer temeljito ukloniti šminku te, kad god ste kod kuće, nastojati ostaviti kožu slobodnom.
Istiskujete prištiće

Nastojte se oduprijeti tom iskušenju, jer vam nakon istiskivanja mogu ostati ožiljci. Jedina iznimka su zreli prištići s bijelim vrhom, jer pražnjenje od gnoja pomaže u cijeljenju kože.

 • Što učiniti
  Ne istiskujte prištiće prstima, nego ih, ako su zreli, probodite sterilnom tankom iglicom, najbolje iglom za injekciju za jednokratnu upotrebu. Njen je vrh jako oštar, pa ne probijajte prištić jako duboko, dovoljna je mala rupica na površini. Tako ćete biti sigurni da neće ostati vidljiv ožiljak na koži. Operite dobro ruke i ispraznite prištić, zatim ga dezinficirajte i namažite antibiotskom kremom.
Čistite kožu sumpornim sapunom

To je vrlo agresivno sredstvo: previše isušuje kožu te ona reagira tako što luči još više loja, a to pogoršava stanje akni.

 • Što učiniti
  Ujutro i navečer koristite umirujuće sapune s pH faktorom 5,5 ili blago kiselim (od 3,5 do 5,5), a zatim lice lagano osušite tapkajući kožu mekanim ručnikom. Ako ne volite lice čistiti vodom i sapunom, možete koristiti mlijeko za čišćenje: odaberite ono na bazi tioktične (ili alfa-lipoične) kiseline koja uravnotežuje kožu i olakšava odstranjivanje odumrlih stanica koje mogu začepiti pore i potaknuti nastanak prištića. Nježno ga utrljajte u kožu, poput vrlo blagog pilinga. I još jedan savjet: ne koristite tonik jer sadrži alkohol i nadražuje kožu.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

http://best-cooler.reviews

here best-cooler.reviews

www.best-cooler.reviews/k2-coolers-for-sale-review/