Preko čvrstog trbuha do čvrste stražnjice

Nepravilno držanje i vježbanje usmjereno samo na glutealne mišiće česti su razlozi zbog kojih mnoge žene koje redovito vježbaju ne mogu postići zadovoljavajuću čvrstoću stražnjice. Savjetujemo kako popraviti držanje tijela, a zatim postići i željenu čvrstoću gluteusa. Žene koje vježbaju često ne postižu željene rezultate kad je u pitanju čvrstoća stražnjice (gluteusa), iako rade po programima koji obuhvaćaju ciljane vježbe upravo za tu mišićnu skupinu.

Krivo je loše držanje

Treneri su često koncentrirani samo na vježbe za problematičnu muskulaturu, umjesto da problem sagledaju šire, analizirajući cjelokupnu posturu ili držanje tijela. Problem često leži u nestabilnosti zdjelice i donjeg dijela kralježnice, što kao posljedicu ima loše, lordotično, držanje tijela. Riječ je o prednjem “tiltu” zdjelice, odnosno pomicanju zdjelice prema naprijed i pretjeranom uvijanju leđa u donjem dijelu kralježnice.

Posljedica takvog, pogrešnog držanja tijela je spuštena i mekana stražnjica, oslabljena muskulatura trbuha, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha i nemogućnost da se izvođenjem standardnih vježbi postignu željeni rezultati za stražnjicu. Kod žena koje veći dio dana provode sjedeći vrlo brzo se javlja i bol u donjem dijelu leđa, a kod duljeg zanemarivanja takvog stanja bol iz lumbalnog dijela kralježnice prelazi u cervikalni sindrom, bol u vratnom dijelom kralježnice. Neka su istraživanja pokazala da se kod 50 posto ljudi koji imaju bolove u donjem dijelu kralježnice bol proširi u vrat.

Treba početi od trbuha

Ponekad se pojavljuju i asimetrični nabori ispod gluteusa, pri čemu je gornji dio zdjelice na jednoj strani tijela pomaknut prema gore, pa noga na toj strani izgleda kraće od druge. Istodobno se na suprotnoj strani javlja “jastučić” iznad gluteusa. Problem je ovdje u asimetričnom položaju zdjelice, pri čemu četverokutni slabinski mišić (quadratus lumborum) podiže zdjelicu prema gore i stvara spomenuti “jastučić” iznad gluteusa na jednoj strani te nabore ispod gluteusa na suprotnoj strani. Velika zabluda u korekciji i odabiru vježbi jest da u ovakvom slučaju treba djelovati na stražnji dio tijela, jer su uzrok problema zapravo oslabljeni unutrašnji mišići trbuha. Pravilnim izborom asimetričnih vježbi za jačanje dubokih mišića trbuha i istezanjem četverokutnog slabinskog mišića zdjelica se dovodi u pravilan položaj te glutealna muskulatura dobiva povećan volumen.

Slično se rješava i problem kod lordotičnog držanja, odnosno kod pretjeranog uvijanja u donjem dijelu leđa. Kako bi se povećao volumen stražnjice, prvo se mora riješiti problem lošeg držanja. Treba, dakle, ojačati mišiće trbuha, posebno duboke mišiće trbuha te postići stabilnost zdjelice i donjeg dijela leđa. Izbor vježbi potrebno je prilagoditi fizičkom stanju osobe i razini njezine utreniranosti.

Fotografije: Shutterstock

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

www.medicaments-24.net

виагра таблетки отзывы украина

www.pillsbank.org/rezeptfrei/kamagra-oral-jelly