Čarobna riječ je… hidratacija

Ljeto je uvijek zlatno doba proizvoda za hidrataciju koji su neko vrijeme bili zasjenjeni ultra modernim tretmanima protiv starenja i smatrani prikladnima samo za njegu mladenačke kože. Danas im se ponovno priznaje važna uloga u održavanju ljepote kože u svakoj životnoj dobi i napokon je svima jasno da koža, da bi bila zdrava, mora imati odgovarajući stupanj vlage. Voda za našu kožu znači život, baš kao i za ostatak organizma. No, hidratantni proizvodi posljednje generacije nude više od nadoknađivanja vlage isušenoj koži. Oni potiču prirodne mehanizme samohidratacije, ali i sadrže tvari koje imaju sposobnost dugotrajnog zadržavanja vode u tkivima. No, imaju i još jednu veliku prednost: za razliku od ostalih krema sa specifičnim namjenama, primjerice krema protiv bora, mogu se nanositi više puta dnevno, odnosno svaki put kad se javi osjećaj zatezanja i suhoće kože.

Kako biste bili sigurni kada je pravi trenutak da na kožu nanesete novi sloj hidratantne kreme, primijenite ovaj jednostavan test: položite prste na vilicu, ispod obraza i pogurnite kožu prema gore. Ako se nabora, znači da joj nedostaje vlage, a ako ostane glatka, možete još neko vrijeme pričekati s nanošenjem kreme. A evo i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da znate kakav hidratantni proizvod odabrati u određenoj prilici ili za određeni problem.

Prešli ste 50-u i koža vam je isušena

Za to je glavni krivac menopauza koja uzrokuje manjak estrogena – hormona koji omogućavaju koži da zadržava vodu u tkivima. Osim toga, smanjuje se i količina ceramida, tvari koje služe poput cementa za povezivanje stanica. Zbog toga dolazi do stvaranja sitnih pukotina pa voda koja se nalazi u koži brže hlapi. Za takvu dvostruku dehidraciju kože, površinsku i dubinsku, najbolje je rješenje hidratantna krema obogaćena ceramidima i tvarima koje usporavaju procese starenja.

Dugo ste zapostavljali njegu kože i sada je jako suha

Žedna koža lica prepoznaje se na prvi pogled: njezina je površina neravna i bez sjaja, pore su proširene, a borice od mimike uočljivije. Za obnavljanje mlade, ali nenjegovane kože, obično su dovoljna tri tjedna intenzivnog tretmana, a to znači nanošenje hidratantnog proizvoda najmanje tri puta dnevno. Ključ je u tome da proizvod prodre što dublje u kožu: to možete postići tako da na obraze nanesete malo kreme, zatim je polako razmažete od sredine prema rubovima lica i na kraju lagano utapkate prstima kako biste potaknuli perifernu cirkulaciju i omogućili bolje upijanje proizvoda.

Radite u klimatiziranom prostoru

Jedan od opasnih neprijatelja hidratacije je i često mijenjanje postotka vlage u zraku, što je uobičajeno kad se puno vremena provodi u klimatiziranim prostorima. Kad postotak vlage u zraku padne ispod 20, kožna barijera propušta nadražujuće tvari i one, s vremenom, izazivaju pojačanu osjetljivost kože. Posljedica je suha i vrlo osjetljiva koža. Stoga, uz vanjsku hidrataciju kremom treba primijeniti i hidrataciju iznutra: da biste to postigli, posegnite za hranom bogatom cinkom, poput jaja, mesa i ribe, te pijte što više tekućine.

Imate osjetljivu kožu

Čim je dotaknete, ona pocrveni? Uzrok je narušena ravnoteža hidrolipidnog filma koji više ne uspijeva zaštititi kožu u dovoljnoj mjeri. S takvom kožom treba postupati vrlo pažljivo, prije svega tretirajući je kremama namijenjenim posebno za njegu osjetljive kože. Osim toga, kreme treba znati i pravilno nanositi kako ne biste dodatno nadražili kožu trljanjem: mali sloj kreme nanesite na jagodice prstiju, a zatim ih lagano prislanjajte uz površinu kože sve dok se posve ne upije. Tretman možete završiti tako da lice poprskate termalnom vodom u spreju.

Premladi ste za kreme

U periodu prije 20. godine života koža je na vrhuncu svoje aktivnosti i, čak i kada je izložena vanjskim štetnim utjecajima, uspijeva se sama vrlo brzo obnoviti. No, uvijek je bolje spriječiti problem nego sanirati posljedice. Stoga je važno da već od puberteta kožu njegujete vrlo laganom hidratantnom kremom. Osim toga, za adolescenciju je tipično prekomjerno izlučivanje loja, koje zaštitni hidrolipidni film čini masnim, a hidratantna krema pomoći će u održavanju ravnoteže te na taj način bolje zaštititi kožu.

Umivate se sapunom i koža vas zateže

Umivanje lica sapunom i vodom pruža trenutačni osjećaj svježine i navlaženosti, no to je samo privid. Naprotiv, voda iz slavina često je prebogata vapnencem, a on na površini kože stvara nevidljiv, ali prisutan sloj koji stvara dojam zatezanja. Idealno bi bilo za umivanje upotrijebiti prokuhanu vodu te procijeđenu kroz pamučnu gazu i zatim ohlađenu. Nakon umivanja kožu treba osušiti laganim tapkanjem mekim ručnikom i zatim odmah nanijeti hidratantni proizvod brzog učinka kako biste spriječili da dođe do isušivanja.

Spavate u prostoriji u kojoj je zrak jako suh

Koža niti noću nije zaštićena od štetnih utjecaja okoliša. Iako noćni počinak i mrak pogoduju obnavljanju stanica, suh zrak od radijatora ili klima uređaja isušuju kožu. A da i ne spominjemo da su najnovija istraživanja pokazala da koža najviše vlage gubi upravo u periodu između ponoći i četiri sata ujutro. Rješenje je upotreba specifične hidratantne kreme za noć jer takvi proizvodi imaju veću koncentraciju aktivnih principa čije djelovanje traje dugo, i do osam sati.

Imate masnu kožu pa izbjegavate kreme

Suprotno od uvriježenog mišljenja, masna koža je vrlo osjetljiva i potrebna joj je vlaga. Višak loja prodire ispod površine kože i sprečava njezino prirodno ljuštenje te se stoga odumrle stanice talože na površini, a koža postaje zadebljala i neravna. No, kao što je pogrešno nekorištenje krema, pogrešno je i pretjerivanje s agresivnim tretmanima koji još više isušuju kožu. Najbolje je odabrati proizvode koji ne sadrže ulje i namijenjeni su za njegu osjetljive kože.

Kad ste pod stresom, koža gubi sjaj i postaje siva

Stres i umor usporavaju cirkulaciju, a time i staničnu izmjenu, što uzrokuje niz posljedica: voda se povlači u unutrašnje slojeve te se površina isušuje, koža poprima sivkastu boju i gubi sjaj. Rješenje je hidratantan proizvod, ali obogaćen mikročesticama koje odbijaju svjetlost te trenutačno koži daju svježiji i zdraviji izgled.

Probdjeli ste noć, a posljedice se vide na koži

Manjak sna odmah se odražava na izgledu kože koja, nakon neprospavane noći, djeluje isušeno i ovješeno. Takvoj koži potreban je intenzivan tretman: na očišćenu kožu nanesite obilan sloj hidratantne kreme, ostavite da stoji dvadesetak minuta, a zatim papirnatom maramicom odstranite višak. Ovakav tip maske koži ostavlja vremena da upije vodu i aktivne principe koji su potrebni da je opskrbe dovoljnom količinom vlage i hrane.

Cijeli dan trčite i navečer se na koži vide tragovi iscrpljenosti

Osobe koje puno vremena provode izvan kuće imaju dvostruki problem: dehidraciju i zagađen zrak. Zato im je potreban i dvostruki zaštitni tretman kako večer ne bi dočekali s izmučenom kožom lica. Ujutro biste na lice trebali nanijeti serum s dichtienganhminima C i E, ferulinskom kiselinom i antioksidalnim tvarima koje neutraliziraju štetne posljedice smoga. Nakon toga nanesite hidratantnu kremu s oznakom 24-satnog djelovanja: to znači da taj proizvod postupno otpušta aktivne principe te tako vašoj koži jamči dovoljne zalihe vlage sve do večernjih sati.

Fotografije: Shutterstock

 

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

Tadalafil en ligne

сиалис 5мг купить

how much does a surrogate mother make