Istraživanje o navijačima koje će vas iznenaditi

Prema novom izvještaju kompanije Mastercard, koja je sponzor UEFA Lige prvaka, britanski navijači proglašeni su najstrastvenijim nogometnim navijačima u Europi.

Izvještaj „The 12th Man“ istražio je što su sve pravi navijači spremni napraviti kako bi podržali svoj tim, koliko su novca spremni potrošiti, jesu li spremni preći udaljeni put kako bi gledali svoju momčad, kada su prvi put gledali utakmicu uživo te jesu li zbog utakmice spremni čak žrtvovati i svoju vezu.

Prvo pitanje glasilo je koje navijače smatrate najstrastvenijima, na temelju pozitivnih faktora kao što su stvorena atmosfera, podrška momčadi i predanost da se pređu velike udaljenosti kako bi se prisustvovalo utakmici. Britanski navijači, sudeći prema ispitanicima diljem Europe, najstrastveniji su navijači.

Gotovo jedna trećina (32%) svih ispitanika navela je britanske navijače kao najstrastvenije, ispred španjolskih navijača (16%) i talijanskih navijača (12%), koji su na drugom i trećem mjestu. Hvaljeni njemački navijači, iznenađujuće, završili su na petom mjestu, i to iza turskih navijača.

Izvješće kompanije Mastercard pokazuje impresivnu razinu društvene žrtve koju su britanski navijači spremni podnijeti kako bi prisustvovali nogometnim utakmicama. Ljubav koju osjećaju prema svojoj nogometnoj momčadi nekad je čak jača od ljubavi u njihovoj svakodnevici pa tako 11% Britanaca priznaje da ne bi mogli ići na spoj s osobom koja podržava suparničku nogometnu momčad. Ispitanici su naveli kako im to u startu umanjuje šansu da bi se iz takvog odnosa moglo razviti nešto više u budućnosti. Zanimljivo, 15% ispitanika bilo bi spremno započeti odnos s nekim tko navija za suparničku momčad, ali očekuju da će njihove razlike u pogledu nogometnih preferencija uzrokovati probleme u vezi. Bilo je i optimističnih ispitanika te je tako 25% onih koji smatraju da je moguće biti u vezi s osobom koja navija za suparničku nogometnu momčad, ali da je to pomalo dosadno.

Navijači iz Britanije zbilja su spremni na štošta kako bi podržali svoju omiljenu momčad. Tako je 1 od 10 navijača priznao da bi otkazao svoj medeni mjesec kako bi gledao svoj tim u finalu UEFA Lige prvaka, dok je 25% ispitanika priznalo da su tražili dopust na poslu zbog utakmice, a 20% je reklo kako su propustili rođendan bliskog prijatelja da bi gledali važnu utakmicu.

Navijači iz Britanije počnu navijati još od najmlađe dobi. Tako ih 36% tvrdi da su počeli navijati za svoju momčad prije nego što su napunili 10 godina. U istraživanju je 10% ispitanika izjavilo kako nisu imali izbor koga će podržavati – tako navijaju za određene momčadi još od rođenja, zbog obiteljskih veza. Prosječna dob u Europi kada se po prvi put postaje navijač iznosi nešto više od 13 godine starosti. Najmlađi obožavatelji nogometa u Europi su Portugalci koji svoju odanost prema određenoj momčadi pokazuju već sa sedam godina.

Međutim, unatoč tome što su spremni žrtvovati svoju vezu zbog nogometa, britanski navijači nisu spremni potrošiti puno da bi prisustvovali nogometnoj utakmici. Kada su upitani koliko su najviše novca potrošili da prisustvuju nogometnoj utakmici, britanski prosjek bio je 343 funte – znatno manje od turskih (608 funta), ruskih (553 funta), francuskih (475 funta) i španjolskih (465 funta) navijača.

Slična situacija je i kada su britanski navijači upitani koliko je najveća udaljenost na koju su putovali kako bi gledali nogometnu utakmicu. U prosjeku su putovali 4 sata i 13 minuta, gotovo upola manje od poljskih navijača (8 sati i 24 minute). Samo 31% Britanaca je podržalo svoj tim u inozemstvu – jedan od najnižih rezultata u izvješću, u usporedbi s navijačima iz Španjolske (61%) i navijačima iz Italije (56%).

Drugi ključni rezultati istraživanja između ostalog su:
  • Nizozemski navijači jedini su navijači u Europi koji više vole gledati svoju momčad na televiziji (41%) nego na stadionima, dok ih 23% navodi kako im je nebitno gdje gledaju utakmicu.
  • U Italiji 41% ispitanika tvrdi kako podupiru svoj klub u rodnom gradu – više od bilo koje druge zemlje u Europi.
  • Više od četvrtine (26%) Rumunja priznaje da podržavaju onu momčad koja postiže uspjeh.
  • Visok postotak ukrajinskih navijača (66%) radije bi vidjeli svoju momčad u finalu UEFA Lige prvaka nego osvojili dobitak na lotu.
  • Jedan od pet navijača iz Turske priznao je kako bi otkazali svoj medeni mjesec u zamjenu za ulaznicu na UEFA Ligu prvaka.

Ryan Giggs, ambasador kompanije Mastercard za UEFA Ligu prvaka, prokomentirao je: „Imao sam sreću da sam igrao diljem svijeta tijekom svoje nogometne karijere i ne iznenađuje me da su britanski navijači najstrastveniji. Te europske noći su bile među najboljima u mom životu, a podrška navijača svakako igra veliku ulogu.“

Ann Cairns, predsjednica za međunarodna tržišta u kompaniji Mastercard, izjavila je: „Liga prvaka stvorila je toliko nezaboravnih trenutaka u nogometu, ali navijači su ti koji pomažu stvoriti čaroliju i ugođaj. Naše sponzorstvo Lige prvaka objedinjava ovaj neprocjenjivi sportski duh.”

Istraživanje je proveo Mortar za potrebe kompanije Mastercard. Ono je uključivalo 10.500 ispitanika u 16 europskih zemalja – Engleskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Turskoj, Rusiji, Švedskoj, Portugalu, Grčkoj, Ukrajini, Rumunjskoj, Izraelu, Češkoj Republici i Poljskoj.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

steroid-pharm.com/oxyndrol-oxymetholone.html

steroid-pharm.com/test-e-300.html

ka4alka-ua.com