70% građana radije filmove gleda u kinu nego doma, omiljeni žanr je komedija, a u kino se najčešće odlazi u paru

U vremenu kad se tehnologija brzo mijenja te se povećava broj načina i mjesta na kojima se može uživati u filmovima, zaljubljenici u film i dalje preferiraju odlazak u kino – za čak 70% građana je to bolja opcija od gledanja filma u toplini doma. Uz to, 64% njih želi u budućnosti moći pri gledanju filma uživati u iskustvu proširene stvarnosti. Iskustveni aspekt bio je ujedno i središnja tema panela koji je Mastercard održao u Cannesu, a u kojem su sudjelovali stručnjaci kao što su Nick Vivarelli (Variety), Lisa Nesselson (France 24) i Stuart Brown (Britanski filmski institut).

Međunarodna studija koja analizira navike vezane uz gledanje filmova u sedam gradova koji su dio programa Priceless® Cities

Kako bi se kvantitativnim podacima otvorila rasprava o iskustvu odlaska u kino, provedena je studija na reprezentativnom uzorku u sedam gradova: Berlinu, Istanbulu, Londonu, Madridu, Moskvi, Parizu i Rimu.

U istraživanju je sudjelovalo 2.125 stanovnika tih gradova. Za ispitanike u cjelini, kino je bila treća omiljena kulturna aktivnost, nakon putovanja i odlaska u restorane. No, za Rim i Pariz, kino je među ispitanicima rangirano drugom omiljenom aktivnošću, odmah nakon putovanja.

U kino najradije odlaze Rimljani – 41% ispitanika u kinu filmove gleda barem jednom tjedno. Nakon njih slijede stanovnici Moskve i Pariza gdje istu naviku ima 38% ispitanika. Istovremeno, najviše entuzijasta među ljubiteljima odlaska u kino je u Parizu – čak 8% ispitanika u tom gradu u kino odlazi češće nego jednom tjedno.

Također, kino se pokazalo aktivnošću u kojoj građani najčešće uživaju u društvu. Tek 8% ispitanika u kino odlaze sami, dok najviše njih – 48% – odlazi u paru.

Na pitanje o tome kako se žele osjećati u kinu ispitanici u svim gradovima najčešće su odgovorili da se žele smijati. Osim toga, žele biti iznenađeni i žele sanjariti. Omiljenim žanrom među ispitanicima se pokazala komedija, a slijede akcijski filmovi i drama. Odgovorili su otkrili nekoliko geografskih razlika: u Londonu vole dramu, a u Istanbulu znanstvenu fantastiku.

Stanovnici svih gradova uključenih u istraživanje slažu se da je najbolje mjesto za gledanje filma kino. Također, kada ih se pitalo kako zamišljaju gledanje filma za 10 godina, ispitanici su najčešće isticali inovativne prostore kao što su high-tech multipleksi koji poboljšavaju iskustvo gledanja.

Dinamična rasprava o novim načinima na koje doživljavamo kino

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu Mastercarda u Cannesu gdje su stručnjaci iz segmenta kinematografije razgovarali o sadašnjem i budućem stanju u segmentu iskustva odlaska u kino.

„Kino je vrlo snažna kulturna navika“, rekao je Stuart Brown, voditelj programa i akvizicije na Britanskom filmskom institutu. „Svi su smatrali da će pojava televizora značiti kraj kina. Isto se dogodilo s VHS-om i DVD-om, kao što se sada događa sa streamingom. Ipak, kino opstaje i razvija se… Sve inovacije (IMAX, 3D, zvučni efekti itd.) nužni su za kino da bi nastavilo predstavljati atraktivno iskustvo.“

„Iako iskustvo odlaska u kino ne nestaje, kina se moraju prilagoditi očekivanjima publike“, naglasio je Nick Vivarelli, novinar u Varietyju. „Kina moraju imati najnoviju opremu kako bi se iskustvo ondje razlikovalo od onoga koje potrošači mogu imati u vlastitom domu.“

„Iskustvo odlaska u kino se mora održati“, procjenjuje filmska kritičarka Lisa Nesselson. „Mlađe generacije su ključ. Predivno je vidjeti kakav utjecaj odlazak u kino može imati na djecu, čak i kad ne razumiju u potpunosti film koji gledaju. Ipak se otvara put novim načinima razmišljanja koji će utjecati na njihove živote u budućnosti.“

„Danas društvo puno više cijeni iskustva nego stvari. Kino prati isto pravilo i to je jedan od razloga zbog kojih opstaje kao osnovna kulturna aktivnost. Zato je bitno u kinima ponuditi neprocjenjivo iskustvo“, zaključila je Rose Beaumont, starija potpredsjednica za globalni marketing i komunikacije u kompaniji Mastercard.

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

adulttorrent.org

medicaments-24.com