Žena je najbolja kad šuti. A najbolje šuti kad je mrtva

Bila je vijest tjedna, pa top tema vikend kolumni i komentara, ali je, gle čuda, iz medijskog prostora nestala prije nego što smo se ozbiljno zapitali – kako je moguće da je zlostavljana žena morala bježati iz Hrvatske jer je okolina – obitelj, djeca, prijatelji – osuđuju zato što je raskrinkala muža nasilnika? Jer ona je “obična” školska kuharica, a On stup društva, pater familias, moralno-politička vertikala i jedinica za uspjeh? (Kako bi inače od konobara dogurao do prvog čovjeka Požeško-slavonske županije?)

Bi li se ta (slučajno županova) supruga morala sklanjati i skrivati da je poštovala hrvatske običaje šutnje u sličnim prigodama? I da je, ako je netko baš priupita, masnice i ogrebotine zaradila tako što se slučajno poskliznula na stubištu… ako treba, i nekoliko puta?

“Dogodilo se”, komentirao je slučaj župana koji diže ruku na ženu jedan uvaženi sabornik. Čovjek kojem smo dali mandat da u Saboru digne ruku za Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Nakon bahate lakoće takvog relativiziranja, nije iznenadio ni županov odgovor na pitanje hoće li dati ostavku? Neće. Zašto bi je dao? Pa omaknulo mu se. Događa se… Ponekad i nekoliko puta.

Da, događa se. Jer krhko je pamćenje: u samo jednoj godini događa se ne nekoliko nego od 11 do 17 tisuća premlaćivanja žena u Hrvatskoj! Svakog dana događa se oko 45, a blagdanima i do 60 prijava nasilja u obitelji. Nije to nasilje uvijek usmjereno prema ženi, u svakom je trećem slučaju žrtva muškarac. Ali zar je to utjeha za gotovo tri stotine – 300!!! – mrtvih supruga i majki koje su članovi njihovih obitelji poubijali u proteklih deset godina?!

I uz postroženi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, trendovi su porazni. Brojke u obiteljskom nasilju uporno rastu.

Po izlasku iz bolnice, na pitanje boji li se susreta s mužem, županova je supruga odgovorila:

“A što ću se bojati? Što mi još može učiniti? Može me još samo ubiti…”

Žena koja je već osuđena od okoline zato što nije šutjela, sudski rasplet čekat će zato daleko od kuće, muža i Hrvatske.

Fotografija: Big Little Lies/HBO press image

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

https://bestseller.reviews

best thriller movies

http://bestseller.reviews