Travanj – mjesec zaštite žena od seksualnog zlostavljanja. I da ne povjeruješ tko ga je proglasio…

#VišeNeŠutim.

Jer licemjerju nema granica kad je riječ o ponižavanju žena. Za još jedan kapitalni prilog pobrinuo se na Veliki petak Donald Trump – taj čovjek kog najmanje 20 žena optužuje za seksualne napade proglasio je travanj mjesecom prevencije seksualnog nasilja nad ženama; njegova administracija “posvetit će se podizanju svijesti o seksualnom zlostavljanju”, zaklinje se Trump i obećaje “podupirati žrtve da identificiraju počinitelje”. I to nije sve.

Nakon što je sebe osobno proglasio najvećim pravednikom i ženskim zaštitnikom dok u službenoj izjavi Bijele kuće izjavljuje: “Prečesto, međutim, žrtve napada šute zato što se boje odmazde počinitelja, nemaju povjerenja u pravosudni sustav ili trpe boli povezane s traumatičnim iskustvom”, taj isti Trump u svom statusu na Twitteru objavljuje kako su žene koje njega prozivaju kao “počinitelja” – lažljivice koje samo žele dobro zaraditi prodajući medijima izmišljene sočne priče o njemu.

Donald Trump u ovom se slučaju (dakako, i ne samo u ovom) uopće ne zamara dubokom amoralnošću tih dvostrukih mjerila. Što je tragično jer on je lik koji, eto, utjelovljuje moćnu instituciju američkog predsjednika. Ali, tragičnije je od toga što su takva dvostruka mjerila ukorijenjena u kolektivnoj svijesti cijelih kultura. A ovdašnja mala naša jedna je od njih.

Da nije tako, ili da se sve mi makar ne pribojavamo da itekako jest tako – odavno bismo same pokrenule neku našu hrvatsku inačicu pokreta #MeToo. Ohrabrujuće je što su to učinile naše susjede Makedonke. Koristeći se hashtagom #SadaKažem (makedonski #SegaKažuvam ili albanski #TaniTregoj), makedonske žene na Facebooku dijele svoja svjedočanstva i iskustva o situacijama u kojima su se našle seksualno napadnute ili uznemirene.

Taj pokret otpora širi se od 16. siječnja, kada je grupa makedonskih žena organizirano, potpisujući se imenom i prezimenom, objavila prve priče; njihov se broj otad kontinuirano povećava dokazujući koliko je taj problem sveprisutan – na radnim mjestima, u institucijama, u obiteljima, na ulicama…

Mi koje živimo u ništa manje patrijarhalnoj zemlji – gdje se čak dvojica ministara zdravstva ne ustručavaju “nespretno”, “nenamjerno”… nabacivati pošalicama na račun zgodnoće medicinskih sestara, gdje se jedan sudac općinskog suda ne libi presuditi kako je muškarčevo guranje prsta u ženin anus “nešto kao rukovanje”… do kada ćemo šutjeti?

Kao mladi par, suprug i ja prolazili smo ulicom kad su nam se s leđa, na biciklima, približila dva momka. Jedan se u prolazu sagnuo, i mene uštipnuo za stražnjicu. Vrisnula sam, a njih dvojica, slatko se smijući, odjurila dalje…

Znam da sam poprilična srećkovićka što mi samo ovako benigna osobna zgoda pada na pamet uz ovu #VišeNeŠutim temu. A vama?

Fotografija: Fotolia

prethodni tekst
sljedeći tekst

You Might Also Like

adulttorrent.org/

www.bestseller-sales.com/best-sellers-books/women-sleuths/

Мы предлагаем заказать и станозолол купить по вашему желанию, недорого.