FARMACIA-banner-1060x250px-dichtienganh-novo

26 Nov
Muška i ženska bol
Napisala Roberta Majhen |
Objavljeno u Istraživanja
 
Veličina fonta Smanji veličinu fonta Povećaj veličinu fonta
Ocijeni sadržaj
(0 Glasova)
Oba su spola jednako podložna bolima, no žene ipak prije i intenzivnije nego muškarci osjećaju bol, bez obzira na dio tijela u kojem se bol javlja

Znanstvenici pokušavaju objasniti zašto se osjećaj i doživljaj boli razlikuje ovisno o spolu. Oba su spola jednako podložna bolima, dokazala je znanost, no žene će ipak prije i intenzivnije osjetiti bol nego muškarci, bez obzira na dio tijela u kojem se bol javlja. U istraživanjima u kojima je ispitanicima namjerno prouzročena bol uočeno je da se brže javila kod žena, te da je žene lošije i teže podnose nego muškarci. Žene bol osjećaju intenzivnije i češće, te ona traje dulje nego u muškaraca.


Dugotrajna bol

Iskustvo dugotrajne boli za većinu osoba ženskog spola počinje u adolescenciji. Oko 20 posto djevojaka za mjesečnice zbog bolova izostaje s nastave, a čak 90 posto žena pati od bolnih mjesečnica. S vremenom žene postaju osjetljivije i na druge vrste boli (migrena, zubobolja…) jer njihov živčani sustav, redovno podražavan menstruacijskom boli postaje osjetljiviji. Učestala bol prouzročena kroničnim bolestima uzrokuje i psihološko stanje boli koje se manifestira velikim brojem drugih tjelesnih bolesti, što na kraju postaje začarani krug.

Uloga osjećaja

Znanstvenici su dokazali da muški i ženski mozak ne obrađuje jednako informacije o boli. Sustav funkcionira jednako, ali osjećaji (strah, tjeskoba, stres) u žena više utječu na intenzitet bolova. Osim toga, ispitivanjima mozga dokazano je da se u slučaju boli moždani centar za osjećaje drukčije aktivira u muškaraca, a drukčije u žena. Poznate su brojne nejednakosti i na društvenom planu koje djeluju kao faktor boli te ona može postati i kronična: visina mjesečnih primanja, prekid ili nedostatak ljubavne veze, problemi na poslu i slično.


Utjecaj hormona

Estrogeni, ženski spolni hormone, također bi mogli imati velik utjecaj u nastanku i intenzitetu boli. Neki oblici migrene vezani uz mjesečni ciklus smanjuju se tijekom trudnoće ili nakon menopauze. Hormoni sigurno imaju neizravan utjecaj na osjet boli, ali još se ne zna koliki.


Kako liječiti bol?

Često liječnici više truda ulažu u izliječenje bolesti nego u liječenje boli koju ta bolest uzrokuje. Kada se u slučaju teških patologija bol liječi, tada je i samo liječenje bolesti djelotvornije, a bolesnik ima više šansi za ozdravljenje.


Kako postupiti u liječenju boli?

  • Reagirajte odmah: ne dopustite da se bol ukorijeni. Niz akutnih boli može prouzročiti kroničnu bol.
  • Shvatite bol ozbiljno: migrene, postkancerozna bol ili artritis mogu se ublažiti, nemojte si uskraćivati tu mogućnost.
  • Kombinirajte terapije: lijekovi nisu jedina pomoć. Opuštajte se, koristite autogeni trening i druge metode, sve vam to može pomoći.


Kristina Litva • Fotografije Fahmy