FARMACIA-banner-1060x250px-dichtienganh-novo

04 Feb
Premijera Dorothy Gale 4. veljače 2014.
Napisala dichtienganh.info |
Objavljeno u Kulturni putokaz
 
Veličina fonta Smanji veličinu fonta Povećaj veličinu fonta
Ocijeni sadržaj
(0 Glasova)
Dora Ruždjak Podolski režira interaktivnu predstavu Dorothy Gale po drami Tomislava Zajeca

doroty2Umjetnička organizacija Ruždjak i Perković (RUPER) u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, 4. veljače 2014. godine u 20 sati premijerno će izvesti dramu Dorothy Gale Tomislava Zajeca, i to u interaktivnoj režiji Dore Ruždjak Podolski.


Zanimljivost projekta leži u činjenici što sve uloge tumače profesori i asistenti na Odsjeku glume, glumeći sa svojim studentima, a i autor teksta je docent na Odsjeku dramaturgije. Također, predstava se izvodi putem live-streaminga, prenoseći uživo dramske prizore odigrane u različitim prostorijama Akademije na projekcijsko platno u glavnoj dvorani.


U predstavi igraju Doris Šarić Kukuljica, Tomislav Rališ, Ivana Legati, Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Silvio Vovk, Filip Vidović, Luka Bulović, Nikola Baće, Silvio Mumelaš i Roza Jurić.


Drama Dorothy Gale odigrava se u silvestarskoj noći, u kojoj se oko priče o gubitku jednog prstena isprepliće nekoliko sudbina ljudi čiji se životi u nekim drugim okolnostima vrlo vjerojatno ne bi ni dotakli. Svi oni u trenucima koji uglavnom donose teret svođenja računa, sanjaju o novom početku, u kojem će hladnoća zimske noći na kraju biti zamijenjena pokušajem iskrene komunikacije, razumijevanjem i međusobnom utjehom.


Tekst Dorothy Gale dobio prvu nagradu Marin Držić 2007.godine, a do danas nije izveden. Nakon punih 7 godina čekanja u ladici, tekst će biti ovom prilikom biti praizveden na Akademiji dramske umjetnosti. Valja naglasiti kako je ovo prvi projekt nove umjetničke organizacije RUPER, koju su pokrenule kazališne redateljice Dora Ruždjak Podolski i Franka Perković, a koji u svojoj programaciji ima za cilj izvoditi djela afirmiranih hrvatskih dramatičara koja su, usprkos društvenom i umjetničkom angažmanu samih autora, na neki način zaobiđena na hrvatskoj sceni.


Ulaz na izvedbu predstave Dorothy Gale je besplatan.